İZMİR - Türkiye'de son yıllarda ağırlık verilen Ar-Ge çalışmaları sonucunda alınan patent sayısının arttığı ancak bunların korunmasında yeterli bilinç oluşmadığı için sorun yaşandığı bildirildi.

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Proje ve İş Geliştirme Birim Yöneticisi Aykut Gülalanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Patent Ofisi'nin Türkiye'deki tek temsilci ofisi olarak Türkiye genelindeki firma ve kişilere patent başvuru süreci ve patent ön araştırmalarında ücretsiz servis sağladıklarını söyledi.

Patentin sahibine pazarda tekel olma, fiyat belirleme gibi imkanlar sunduğuna dikkati çeken Gülalanlar, dünyadaki çok büyük şirketlerin "patent savaşı" verdiğini vurguladı.

Son yıllarda patent başvurusu ve tescilinin artış gösterdiğini dile getiren Gülalanlar, "Ofisimizin bulunduğu İzmir'de, 2007 yılında 135 olan yerli patent sayısı küresel ekonomik krizin etkili olduğu 2008 yılı dışında düzenli artarak 223'e çıktı. Türkiye genelinde de aynı durum var. 2011 yılı sonu verilerine göre yerli patent başvurusu 4 bini aştı. Patent sayımız artıyor ama onu koruma bilincine henüz ulaşamadık. Patentlerin birçoğunun korunamadığını gözlemliyoruz. Patent almak kadar korumak da önemli. Patentin korunamaması, milyonlarca dolarlık Ar-Ge çalışmasına mal olabilir."

Patenti korumak için ne yapmalı?

Patent sahibinin ürününü korumak için periyodik olarak pazar taraması yapması gerektiğine işaret eden Gülalanlar, şöyle devam etti:

"Size ait patentin çıktılarının kullanılıp kullanılmadığı takip edilmeli. Kullanılıyorsa hukuksal mücadele başlatılarak ürünün Türkiye'ye girişini engelleyebilir, üretimini ve satışını durdurabilirsiniz veya kar payı anlaşması yapabilirsiniz. Binlerce, milyonlarca dolarlık Ar-Ge çalışması yapsanız bile Ar-Ge ve pazarlama konusunda hiçbir çabası olmayan bir firma, sizin patent aldığınız konuyu kopyalayarak pazar payınızı veya marka değerinizi kaybettirebilir.

Ayrıca, alınan patentle aynı konuda başka bir başvurunun yapılıp yapılmadığı da kontrol edilmeli. Çünkü, patent başvuru sürecinde "Bu konuda patent başvurusu yapıldı" şeklinde veri tabanında yayın yapılıyor. Eğer 3 ay içinde itiraz gelmezse patent tescilleniyor. Bunu takip etmezseniz, sizin patentle aynı konuda bir başkası da patent alabilir ve çalışmanızın manası kalmaz."



AA