Meclis İçişleri Komisyonundan geçen ve TBMM Genel Kurulunda da ele alınacak olan tartışmalı MİT kanun teklifinde değişikliğe gidiliyor. MİT'e ait belgelerin yayınlanması durumunda medya sahiplerine verilmesi öngörülen hapis cezasından vazgeçileceği öğrenildi.

Teklifle ilgili yapılması planlanan değişikliğe göre, MİT belgelerini  yayınlayanlarla ilgili madde daraltılacak. Medya patronları ve matbaa yetkilileri sorumlu olmayacak. Muhabir ve yazı işleri müdürleri hakkında dava açılacak. Mevcut teklifte bu konuda ''Süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında 3-9 yıl hapis cezası'' öngörülüyor.

TBMM İçişleri Komisyonunda da teklifle ilgili bazı değişiklikler yapılmış ve Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanının  Başbakan değil MİT Müsteşarı olması benimsenmişti. MİT’e bankalar başta olmak üzere ticari kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi alma yetkisi de ''Görevleriyle ilgili’ biçiminde sınırlandı.

SORUNLU MADDELER
Bu değişiklikler gerçekleşse de teklifte muhalefetin karşı çıktığı düzenlemeler bulunuyor. Oluşturulacak Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulunun kararları bağlayıcı olması tartışma yaratıyor ve MGK da bile bu yetkinin olmadığı MGK kararlarının ''Tavsiye niteliğinde bulunduğu'' hatırlatılıyor.

Yeni düzenlemede yer alan “Yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem, imkan ve kabiliyetler ile teknolojik gelişmeleri takip etmek, uygun görülenleri temin etmek, kullanmak veya uygulamak” maddesi ucu açık olarak niteleniyor.

Düzenlemeyle MİT’in tüm kamu kurumlarından, yerli ve yabancı bankalardan, sınırsız bilgi, belge ve kayıt almasına olanak sağlanıyor. ''Ticari sır'' kavramı ortadan kaldırılıyor ve MİT’in taleplerinin geri çevrilemeyeceği hükmü yer alıyor. Hukukçular, bu hükmün yabancı sermayeyi ürkütebileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca MİT’e Anayasaya aykırı biçimde ve yurt dışı dahil sınırsız telefon dinleme yetkisi  veriliyor. MİT personeline yönelik savcıları soruşturma yetkisi de tamamen kaldırılıyor.


GAZETEPORT