Mali darboğaza giren şirketler için can simidi olarak görülen iflas ertelemeye (tedbir talebi) son başvuran isimlerden biri de İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çınar oldu. İki yıl öncesine kadar Giyimkent’in yönetim kurulu başkanı da olan Abdullah Çınar dört şirketi için mahkemeden iflas erteleme talebinde bulundu. Mahkeme talebi yerinde buldu, Çınar’ın dört şirketi için iki kişilik bir kayyum heyeti atadı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda söz konusu şirketlerin borca batık durumları ortaya konuldu, ancak iyileştirme etkili bir şekilde uygulanması durumunda düze çıkılabileceği rapor edildi.

İflas erteleme, zora düşen şirketler için bir tür can simidi olarak görülüyor. İflas erteleme talebi yerinde görülen şirket, belli bir süre alacaklılara karşı korumaya alınıyor. İflas erteleme istenen şirket için geliştirdiği iyileştirme planının başarılı olması durumunda, tedbir kararının kaldırılması istenebiliyor. Şirket normal faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.

MAHKEME TALEBİ YERİNDE BULDU

İflas erteleme için mahkemenin yolunu tutan son isim, özellikle İstanbul iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim oldu. İTO Yönetim Kurulu Üyeliği yanı sıra, binlerce firmayı bünyesinde bulunduran Giyimkent’in gelişiminde önemli rol oynayan, aynı zamanda MÜSİAD üyesi olan Abdullah Çınar, Çınar Grup bünyesindeki dört şirket için mahkemeden iflas erteleme talebinde bulundu.

Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruya, 12 Ağustos’ta olumlu yönde karar verildi. Mahkeme tedbir kararı verilen şirketler için Mustafa Kınacı ve Metin İşsever’i kayyum olarak atadı.

BORÇ DURUMLARI ORTAYA KONULDU

İflas erteleme talep edilen şirketler, Çınar Grubu’nun amiral gemisi konumundaki Çınarlı Tekstil Sanayi, Felin Tekstil Sanayi, Banu Taşımacılık Madencilik İnşaat ve Enes Madencilik San. Nak. ve Hafriyat şirketleri oldu. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda imzaları bulunan üç kişilik heyet, şirketlerin mali durumu ile ilgili hazırladıkları raporlarda söz konusu dört şirketin borç miktarlarını tek-tek ortaya koydu.

Buna göre, Çınarlı Tekstil 690.442 TL, Felin Tekstil 1.120.999 TL, Enes Madencilik 855.270 TL, Banu Taşımacılık’ın ise 1.748.745 TL borcu bulunuyor. Söz konusu raporda, dört şirket için ayrı ayrı geliştirilen iyileştirme planlarının etkin uygulanması durumunda sorunun aşılabilineceği ifade edildi.

"DEVLET BANA BİR CAN DAHA VERDİ"

Konu ile ilgili konuşan Abdullah Çınar, iflas erteleme taleplerini “devlet bana bir can daha verdi” sözleri ile yorumladı. Ticari geçmişi yarım asra dayanan bir aileden gelen Çınar tedbir talebi için ‘Tabi hoş bir şey değil” yorumunda bulunarak şunları söyledi: “Ticari hayat cangılda yürümek gibi…Bazen beklenmedik durumlarla karşılaşabiliyorsunuz. Bazen her şeyi öngöremeyebiliyorsunuz. Benim yaşadığım da bu.

Zor duruma düşen ancak ayağa kalkabilecek firmalar için devlet böyle bir mekanizma (iflas erteleme) geliştirmiş. Devlet bu şekilde bir can daha veriyor. Devlet bir can daha verdi bana. Koruma şemsiyesi veren mahkeme kayyumlar aracılığı ile de bizleri sürekli gözetleyecek.”

Tedbir kararını 45 günlük süreçte aldıklarını söyleyen Çınar, hazırlanan bilirkişi raporunun mahkeme için ikna edici bulunduğunu söyledi. Mahkemenin kendileri ile ilgili verdiği tedbir kararının titizlikle alındığını söyleyen Çınar, her şirket için geliştirilen iyileştirme planını hayata geçireceklerini söyledi.

Çınar, sıkıntıya düşmelerine neden olan işlerin ise, tekstil sektöründen ziyade son dönemlerde girdikleri, taşımacılık ve madencilik alanlarından kaynaklandığını söyledi. Ancak grup içindeki şirketler birbirlerine kefil olduğu için bütün firmaların sıkıntıya düştü.

Hürriyet