EYLEM TÜRK - Milliyet



Yasanın bakkalları korumakla ilgili olmadığını söyleyen Ergin, “Perakende Yasası rekabetçi olmayan üreticileri koruma yasasına dönüştü. Bu haliyle enflasyonu artırır” dedi.

Bakkalları eğitiyorlar
Metro olarak iyi tarım uygulamalarına önem verdiklerini söyleyen Ergin, “Bu uygulamanın fiyatları etkilemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü üretici bu yolla daha az ilaç kullanıyor. Ayrıca tüketicinin bilinci artıyor. Artık böyle ürünler talep ediliyor” dedi. Öte yandan 40 bin aktif bakkal müşterileri olduğunu belirten Ergin, şöyle devam etti:
“Bakkalların da yeni dönemde farklılaşması lazım. Meyve ve sebze satmaları lazım. Bunu öğretmek için onlara binden fazla meyve sebze standı sattık. Ayrıca çevirme piliç satmalarını tavsiye ediyoruz. İş bölgelerinde faaliyet gösteriyorlarsa çay, kahve ve tost satmalarını söylüyoruz. Hatta merkezi yerlerdeyseler salata bar bile kurabilirler.”
Bakkallara eğitim verdiklerini de anlatan Ergin, “2 binin üzerinde bakkala eğitim verip raflarını düzenledik. Bakkalların yeni rekabet ortamına ayak uydurması lazım” dedi.


‘Krizde büyük firmalar pazar payı kazandı’
Ekonomik krizin tüketime olan etkisini de değerlendiren Hakan Ergin, şunları söyledi:
“Krizde pirinçten makarnaya ve bulgura bir kayış yaşanmadı. 2001’deki kriz deneyimiyle firmalar sağlam durdu. Ancak üretici ve dağıtıcı KOBİ’ler köşelerine çekildi. İşlerini küçülttü ve bekleyiş içine girdi. Bu durumda büyük firmalar pazar payı kazandı. KOBİ’lerin payını aldılar diyebiliriz. Öte yandan krizde kayıtdışı da arttı.”
Bu yıl krizin etkilerinin azalacağına inandığını söyleyen Ergin, “Ama firmalar arası rekabet artacak. Hayat daha da zorlaşacak” dedi.
Ergin, Türkiye’nin yeni dönemde Çin ve Hindistan gibi pazarlara daha fazla önem ve ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı.