Türkiye piyasaları açısından kritik gün geldi... Merkez Bankası, 2017 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından bugün saat 14.00'da faiz kararını açıklayacak. Piyasada Merkez'in kararına yönelik farklı beklentiler hakim...

Döviz kurlarında yaşanan sert yükselişler sonrası üst üste hamleler yapan Merkez Bankası'nın faiz kararı konusunda nasıl bir karar vereceği merak ediliyor.
Piyasa uzmanları arasında faiz artırılması yönünde güçlü bir beklenti oluşmuş olsa da faizin değişmeyeceği görüşünde olanlar da bulunuyor.
Faiz artışı bekleyenler arasında ise ne kadar artış yapılacağı konusunda farklı görüşe sahip olanlar mevcut. Hâl böyle olunca da tüm piyasa oyuncuları Merkez Bankası'nın kararına odaklandı.

Piyasalardaki beklentiler
Birçok ekonomist politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve GLP borç verme faiz oranında artış
bekliyor. Ekonomistler, Merkez Bankasının bugünklü toplantıda politika faizinde 50 baz puan, faiz koridoru üst bandında 100 baz puan ve GLP borç verme faiz oranında 100 baz puan düzeyinde artış yapabileceğini tahmin ediyor. Geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8,00, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 10,0 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği anket de benzer bir sonuç ortaya koyuyor. Bu ankete göre politika faizinde 8 katılımcı 25 baz puan, 5 katılımcı 50 baz puan artırım beklerken, 5 katılımcı ise sabit tutulmasını bekliyor. Koridorun üst bandında ise 12 katılımcı 25 baz puan, üç katılımcı 50 baz puan artırım beklerken, üç katılımcı da sabit tutulacağını öngörüyor.

Politika faizinde 50 baz puanın üzerinde artış bekleyen ekonomist bulunmuyor. Üst bantta en yüksek beklenti ise 75 baz puan.

Foreks'in 25 ekonomistle yaptığı ankette ise politika faizinde ve koridorun üst bandında 25 baz puanlık faiz artırımı öngörülürken, koridorun alt bandında bir değişiklik öngörülmedi.

Politika faizinde 50 baz puan artırım bekleyen ekonomist sayısı ile değişiklik beklemeyen ekonomist sayısı 9 olarak aynı. 6 ekonomist 25 baz puan artış bekliyor. En yüksek beklenti politika faizinde 75 baz puan artış ve tek bir ekonomiste ait.