Bu kapsamda Van, Hakkâri, Mardin ve Şırnak'ta kuryeler aracılığıyla yurda sokulan paraların ve uyuşturucudan elde edilen kaynakların hangi adreslere gittiği araştırılıyor. Ekonomi yönetimi, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun yanı sıra gümrüklerden de bilgi talep edecek. Öncelikli olarak Avrupa'dan yardım adı altında yapılan para transferleri mercek altına alınacak.

İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleri ile kara para aklama ve terörizmin finansmanına ilişkin istihbarat değişimine ilişkin çalışmalarını hızlandıran MASAK, karapara haritası kapsamında Avrupa'nın yanı sıra Ortadoğu ülkelerinden yapılan para transferlerini sıkı takibe alıyor. Esrar ve eroin başta olmak üzere kaçak akaryakıttan elde edilen paraların kuryeler aracılığı ile Türkiye'ye girişi önlenmeye çalışılacak. Emniyet güçlerinin yanı sıra kara para haritasının çıkarılmasının ardından Savcılık ve MASAK ortak hareket edecek. İran, Irak ve Suriye'den PKK'ya gelen finans kaynağını kurutmak için çalışmaların hızlandırıldığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi bölgeye yönelik tüm para trafiğinin mercek altına alındığını bildirdi. Terör örgütüne aktarılan kaynakların adresini ortaya çıkarmak için Avrupa'daki çalışmaların sürdüğünü ifade eden bir ekonomi yetkilisi, "Son dönemde ise komşu ülkelere de ağırlık veriyoruz. Irak, İran ve Suriye'den bu kapsamda yapılan para akışlarına dikkat ediyoruz." dedi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNE SIKI TAKİP

Terör örgütünün para trafiğinin İskandinav ülkeleri üzerinde yoğunlaştığı ön incelemelerde tespit edilirken, bu ülkelerden elde edilecek bilgilere göre kapsamlı bir çalışma daha yapılacak. Önümüzdeki dönemde bu ülkelerin tümüyle temasa geçilerek her türlü para transferine ilişkin bilgi alınması planlanıyor. MASAK ile İsviçre Krallığı Finans Polisen Riskriminal arasında kara para aklama ve terörizmin finasmanını önlemeye yönelik mutabakat muhtırasının yürürlüğe konulması için üç yıl önce imza atılmıştı. Terör örgütüne giden para kaynaklarının ortaya çıkarılması konusunda emniyet, MASAK ve gümrük operasyonlarının yanı sıra konuya ilişkin tüm ihbar ve şikâyetler de sıkı takibe alınacak. Gelen tüm ihbarların üzerine gidilmesi planlanıyor. Son 5 yılda terörün finansmanı konusunda 513 şüpheli işlem bildirildi. Karapara aklamanın peşine düşen Mali Suçları Araştırma Kurulu anlaşma yapılan ülkelerin sayısını da artırmayı planlıyor. MASAK, Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı ile karapara aklama ve terörizmin finansmanı ile ilgili finansal istihbarat değişiminde işbirliğine dair mutabakat muhtırası imzalamayı hedefliyor. Dünyanın bir numaralı ekonomisi olan ABD ile de yazışmalar devam ediyor.(Zaman)