İçişleri ve Maliye bakanlıkları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine Müsteşarlığı, POS cihazıyla para satışını kolaylaştıran nedenleri ortadan kaldırmak amacıyla yeni önlemler alacak.

Bankalara göre daha düşük faizle kaynak sağlayan POS cihazıyla tefeciliğe karşı dört kurum özel bir çalışma başlattı. İçişleri ve Maliye bakanlıkları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine Müsteşarlığı, POS cihazıyla para satışını kolaylaştıran nedenleri ortadan kaldırmak ve mevzuattaki açıkları kapatmak amacıyla yeni önlemler alacak.

7 BİN 718 İŞLEM

İçişleri Bakanı Muammer Güler, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin önergelerine verdiği yanıtta, 2002-2013 arasında Türk Ceza Kanunu kapsamında tefecilik dosyası düzenlenen 9 bin 14 olaydan 7 bin 718'inin POS cihazıyla yapılan işlemler olduğunu açıkladı.

SON YILLARDA ARTTI

POS cihazıyla da yapılsa bu işlemin suç olduğunu belirten Muammer Güler, dört kurumun yürüttüğü çalışmada “Suçun önlenmesi ve suçun işlenmesini kolaylaştıran nedenlerin ortadan kaldırılmasının” hedeflendiğini vurguladı. Bu konuda çalışmaların hızlandığını anlatan Güler, “Vatandaşların gelirlerinin üzerinde harcama yapması nedeniyle POS cihazıyla tefeciliğin son yıllarda artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu konuda tüm birimler elinden geline yapacak” dedi.

Beş yıla kadar cezası var

-Savcılıklar, POS operasyonlarını, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen “Tefecilik” maddesine göre yürütüyor. Kanunda “Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası (100 bin lira ila 500 bin lira arasında) ile cezalandırılır” hükmü bulunuyor.

POS tefeciliği neden artıyor

-POS cihazıyla tefeciliğin son yıllarda artış gösterdiğini vurgulayan Güler, bunu beş nedene bağladı. Güler, bunları şöyle sıraladı:

-Vatandaşların gelirlerinin üzerinde harcama yapması.

-Tüketim alışkanlıklarının değişmesi.

-Tefecilerin bankalardan daha ucuza kredi sağlaması.

-POS cihazı alımının kolay olması.

-POS tefeciliğinin kamuoyunda suç olarak algılanmaması.
 


Kaynak: Hürriyet