İSTANBUL - Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye'de banka kartlarının alışverişte kullanımının yüzde 5 olduğunu belirterek, banka kartlarına POS'ta alışveriş ve nakit para çekme gibi özellikler eklenmesiyle önümüzdeki 5 yılda 50 milyar TL'lik işlem hacminin ATM'lerden POS makinelerine geçmesini hedeflediklerini söyledi.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ülman, banka kartlarına 4 yeni özellik ekleyeceklerini belirterek, bu sayede banka kartlarının alışverişlerde kullanımının daha da yaygınlaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

Ülman, banka kartlarına eklenecek bu 4 yeni özelliğin, POS'tan alışveriş ve para çekme özelliği, SMS'le bakiye sorgulama, online alışverişlerde yaygın kabul ve temassız kart uygulaması olduğunu dile getirdi.

Ülman, "Bu uygulamalar ile önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyar TL'nin ATM'den POS'a yönelebileceğini öngörüyoruz" dedi.

Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak ise POS makinelerinden banka kartı ile nakit çekim konusunda en az 10 TL en fazla 100 TL'lik çekimin mümkün olacağını ifade ederek, "Biz tüm bankalarla görüşme halindeyiz. Bu yılın son çeyreğinde bu uygulamaları hayata geçireceğiz. İlk olarak benzin istasyonları ve büyük marketlerde bu uygulamalar hayata geçecek" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgilere göre Türkiye'de banka kartlarından alışveriş yapma oranı yüzde 5 iken bu oran Avrupa ortalamasında yüzde 65. Banka kartı ile nakit çekim oranı ise Türkiye'de yüzde 95'i bulurken, Avrupa'da yüzde 35.


ntvmsnbc ve Ajanslar