Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekli olmak için yaşını bekleyenleri sevindirecek bir düzenlemeye imza atıyor. Bakanlık tarafından sürdürülen çalışmaya göre, prim gününü doldurmuş ancak emeklilik için yaşı bekleyenlere, daha düşük bir maaşla erken emeklilik yolu açılacak.

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bakanlık, 1999'dan önce işe başlayanlardan prim gün sayısını doldurmasına rağmen kanunda öngörülen yaşı doldurmadığı için emekli olamayanlara yönelik çalışma başlattı. Buna göre yaş beklemeden biraz düşük maaşla emeklilik mümkün olacak. 1999 yılında çıkarılan bir yasa ile çalışanların emekli olma şartları değiştirildi. Yasa ile 1999 yılından sonra işe girecek olanlar için, daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58'e, erkeklerde 43 olan emeklilik yaşı da 60'a çıkarıldı.

MİLYONLARCA KİŞİ YAŞ BEKLİYOR

Aynı yasa ile SSK'ya tabi çalışanların emekliliği için gereken gün sayısı 7000'e çıkarıldı. Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük olarak 'Kademeli Yaş ve Gün Şartı' getirildi. 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren işe girenler için ise 65 yaş şartı getirildi. Böylece kademeli yaş düzenlemesi kapsamında prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan milyonlarca kişi ortaya çıktı.

İLK ETAPTA 500 BİN KİŞİ

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, 'emeklilikte yaşa takılanlar' bir araya gelip sıkıntılarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e anlattı. Bu bilgiler ışığında bürokratlara çalışma yapma talimatı veren Çelik, sıkıntı hakkında şöyle konuştu: “1999 yılında 10 yıl çalışıp, '10 yıl sonra ben emekli olacağım' diye bekleyen vatandaşa diyelim ki 4 yıllık ilave bir süre geldi. Vatandaşlarımız, 'bizim prim ve gün sayımız doldu' diyor. Vatandaşımız, 'Biz oyun oynarken kural değişti, bizim ne günahımız var' diyor. Tabii ki bakıldığında haklı, kamu düzenleme yapabilir mi? Yapabilir. Tüm bu hesapları dikkate alarak, geleceğe dönük projeksiyonlar yaparak sistemi tahrip etmeden bir çözüm arayışı içerisindeyiz.” Çözümün 'yaş beklemeden biraz düşük maaşla emeklilik' şeklinde gerçekleşmesi halinde ilk etapta 500 bin kişinin emekli olması bekleniyor. (Türkiye)