Elektronik haberleşme sektöründe, kişisel verilerin saklanmasıyla ilgili geçen yıl yönetmelik çıkartıldığını hatırlatan Mustafa Dinç, bu çerçevede abonelerin telefon numaralarının ve diğer bilgilerinin paylaşılması, satılması gibi hususların kişinin rızası alınmadan mümkün olmadığını ve yasak olduğunu kaydetti.

Özellikle GSM şirketlerinin belirli bir ücret karşılığı abonelerinin cep telefon numaralarını, yaş guruplarını, cinsiyetlerini ve diğer özelliklerini çeşitli pazarlama şirketleriyle paylaştığını öne süren Dinç, şunları söyledi:

"Pazarlama firmaları aldıkları bu telefon numaralarına mesaj göndererek satış yapmaya çalışmaktadır. Bunlar çok yoğun ve kişileri artık rahatsız edebilecek seviyeye geldi. Hatta istemediğiniz halde bir bakiye sorgularken bile aldığınız bakiye mesajının altına bir firmanın, bankanın veya başka bir şirketin reklamı gelebiliyor."

İdari para cezası

Bu konuda tüketicilerin istenmeyen mesajların kısıtlanmasıyla ilgili GSM şirketlerine başvurup reklam almak istemediklerini belirterek bu reklam mesajlarını engelleyebileceklerini ifade eden Dinç, "Vatandaşlarımız kişisel verilerinin satıldığını ve başkalarının eline geçtiğini düşünüyorlarsa ve bundan zarar görmüşlerse, ilgili GSM şirketini Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'na (BTK) şikayet ederek idari para cezası kesilmesini sağlayabilirler. Bu işten dolayı zarar gördüğünü ispatladığı taktirde ise hukuk mahkemelerine dava açma ve zararını tanzim etme yolu her zaman açıktır" diye konuştu.

Kamu kurumların bilgileri çalınabiliyor

Mustafa Dinç, vatandaşlara ait kişisel bilgilerin sadece GSM şirketlerinden değil, resmi işlemlerin yürütüldüğü kamu kurumlarından ve bakanlıklardan, özel idarelerden, elektrik şirketlerinden de elde edilebileceğini ifade etti.

Bu kamu kurumlarının önlem alıp kişisel verilerin gizliliğini sağlamak zorunda olduğunu belirten Dinç, şöyle konuştu:

"Eğer bir kamu kurumundaki verilerinizin örneğin sahip olduğunuz mal, mülk, arsa, arazi, tapu bilgilerinizin bir başkasının eline geçtiğini fark ediyorsanız ilgili kurum hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz."


DHA