Kapalıçarşı’nın çatısında düzenlenen basın toplantısında restorasyon hakkında bilgi veren Demir, Kapalıçarşı’yı bir hekim gözüyle hastaya benzetip, teşhisini koyup tedaviye başladıklarını söyledi. Kapalıçarşı’nın problemini 3 aşamada ele aldıklarını söyleyen Demir, acil olarak, Kapalıçarşı’yı yağmur ve nemden arındırabilmek için restorasyona çatıdan başladıklarını belirtti. Aynı anda altyapı ile çalışmaların da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldığını, İSKİ’nin yaptığı projelerin kurul tarafından onaylandığını ve ihale sürecinin de devam ettiğini hatırlatan Demir, “Çatılar bitmeden diğer bölümlerin de ihalesi yapılacak” dedi.

BOND FİLMİ İYİ Kİ ÇEKİLDİ
Demir, çatının James Bond filmi çekimi sırasında zarar gördüğü iddialarına da , “İyi ki James Bond motosikletle buradan geçti. İnsanlar Kapalıçarşı’nın çatısının ne halde olduğunu fark ettiler. Başlattığımız çalışmanın ne kadar doğru olduğunu ve kadar iyi bir yolda olduğumuzu kanıtladı. Çalışmamızın hızlanmasına vesile oldu” sözleriyle yanıt verdi. Demir, Kapalıçarşı’nın yüzde 98 oranında özel mülkiyet olduğuna dikkat çekip, üçüncü aşamayı esnafla gerçekleştireceklerini, bunun için de bir yönetim kurulu oluşturulup, özel yasa çıkarıldığını belirtip, çalışmaların turizmi ve ticareti engellemeyeceğini belirtti.

Kapalıçarşı’nın “Kedi yolları” denilen çatısındaki yürüme yolları korunacak, ancak turistler çatıya çıkamayacak. Merkezi ısıtma sistemi yapılacak, çatıda klima, TV anteni, WC olmayacak. Her şey yeraltın inecek. Esnaf, eşyalarını yine, Karalıçarşı ruhu korunarak, turistlerin yürüme aksına engel olmadan dışarı bırakacaklar.


Fatma AKSU/Hürriyet