İBRAHİM BALTA - İSTANBUL

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut’un ürettiği konutların, kentsel dönüşüm kapsamına giren hak sahiplerinin taşınmazlarıyla takas edilmesi esasına dayanan yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini açıkladı. Bakan Bayraktar, “İlk etapta İstanbul Hoşdere’de 500 konutla başlayacak proje, aşama aşama Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projelerine yaygınlaştırılacak.” dedi.     
 
Projeye göre rezerv yapı alanı ve riskli alanlarda bulunan taşınmazların sahipleri, buradaki konutlarını bakanlığa, arsasını da Hazine’ye bırakma karşılığında trampa usulüyle Emlak Konut’un inşa ettiği konutlardan alabilecek. Bina ve arsanın değerini ise ekspertizler belirleyecek ve mahsuplaşmaya gidilecek. Takas mecburi değil isteyen hak sahiplerine bir tercih olarak sunulacak. Bakanlık, trampaya kullanacağı konutları peşin bedel ödeyerek Emlak Konut’tan satın alma yoluna gidecek. Emlak Konut ile gerekli mutabakata varan bakanlık, kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yapıların maliklerinden taşınmazlarının trampa yoluyla satışına ilişkin taleplerini toplayacak. Talepler alındıktan sonra anlaşma sağlanan maliklerin taşınmazlarının değer ve kıymet takdirleri yapılacak. Kıymet takdiri yapıldıktan sonra belirlenen bedeller bakanlık tarafından Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na avans olarak ödenecek. Dönüşüm kapsamında yıkılacak binanın tapu dairelerinde devir tescil işlemlerinden sonra Hazine adına tescil işlemleri yapılacak. Tescil işlemi yapılmasının ardından binanın satış bedeli ödenen avanslar da düşürülerek 15 iş günü içinde bakanlık tarafından dönüşüm özel hesabından Emlak Konut’a aktarılacak. Ödeme gerçekleşmemesi durumunda ise tutarın tamamı Emlak Konut GYO’ya ödeninceye kadar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranı kadar artırılacak. Emlak Konut, takasa konu olan konutlara ait listeyi her ayın 15’inde kentsel dönüşüm hak sahiplerine sunacak. Ayrıca yapılan konutların mahallesi, metrekaresi ve fiyatını içeren detaylı bilgiyi her ay güncelleyerek bakanlığa sunacak.
 
Evini trampa edecek hak sahipleri 6306 sayılı kanun kapsamında kira yardımı, kredi ve faiz desteğinden yararlanabilecek. Ayrıca bakanlığın yetki vermesi durumunda hak sahiplerinin trampaya konu taşınmazlarını Hazine adına tescili sırasında tapu dairelerinde gerçekleşecek tüm iş ve işlemleri Emlak Konut yürütecek.