İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Yabancı hastalara verdiği hizmetle dünya çapında göz dolduran ve gelen taleplere yetişmekte zorlanan Türkiye, bu yıl sağlık turizminde 800 bini aşkın turistten 8 milyar dolar gelir bekliyor.

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Turizm Haftası vesilesiyle sağlık turizmindeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Son 10 yılda en hızlı gelişen turizm segmentlerinden birinin sağlık turizmi olduğunu belirten Çakmak, sağlık turizminin ülke ekonomisine getirisinin de yüksek olduğunu kaydetti.

Çakmak, deniz, kum, güneş için gelen turist sayısı 20 milyona ulaşsa da kişi başı harcamanın 650 dolar olduğuna dikkati çekerek, "2016 yılında 751 bin, 2017'de ise 765 bin sağlık turisti gelmişti. Bu turistlerin kişi başı ortalama harcaması 9 bin dolardan fazla oldu. Turizm pastasında sağlık turizminin 7,2 milyar dolarlık payı var." diye konuştu.

Sağlık turizminin tıp turizminden ibaret olmadığını ifade eden Çakmak, şunları söyledi:


- "Bu yıl kişi başı 9-10 bin dolar gelir öngörüyoruz"


Çakmak, sağlık turizmi olarak bu yıl için yaklaşık 810 bin turist gelmesini beklediklerini aktararak, "Bu rakamlarla 8 milyar dolar gibi bir gelir hedefliyoruz. Kişi başı 9-10 bin dolar gelir öngörüyoruz." dedi.

Türkiye olarak her geçen gün de daha fazla ağır vaka ve hastaları aldıklarını belirten Çakmak, "Sağlık turizmine 10 sene önce başladığımızda karaciğer nakli lisansı olan 1 hastanemiz vardı, bugün 15 hastanemizde karaciğer nakli yapabiliyoruz. Teknoloji ve yatırımlarla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın akredite etmiş olduğu nakil, karaciğer nakli, kök hücre nakli, kemik iliği nakli merkezleri artış gösteriyor. Yabancı hasta kapasitemiz arttıkça o ağır vakaları aldığımız zaman ortalama gelirlerimiz de yükseliyor. Bugün bir kemik iliği nakli bir akrabadan yapılıyorsa 50-60 bin dolar civarında, eğer bir arkadaştan yapılıyorsa bir hastadan 100 bin dolar civarında gelir elde edilebiliyor. Bizim hedefimiz ağır vakaları almak, kanser, cerrahi, nakil vakalarını almaktır." şeklinde konuştu.


- "Yılda 100 bin turist saç ektirmek için geliyor"


Çakmak, yılda 100 bin turistin saç ektirmek için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Bu da kontrol edilebilen rakam, bu daha da yüksek olabilir. Türkiye en iyi saç ekimi yapan ülkelerden birisi. Hindistan sağlık destinasyonu ama Hindistanlılar saç ekimi için Türkiye'ye geliyor, çünkü onlar kaliteli yapamıyorlar." dedi.

Sağlık turizminde ileri aktif yaşam segmentinde Türkiye'nin iyi noktalara geleceğini ifade eden Çakmak, "Artık yönelmemiz gereken taraf termal turizm bölgelerimizde entegrasyonunu sağlamak. Şu anda bin 600 tane termal tesisimiz var ama bunların kaç tanesi başarılı çalışıyor? Sadece 5'i başarılı çalışıyor. Çünkü kür merkezi entegrasyonu olan sadece 5 merkez var. Dolayısıyla bin 600 termal merkezlerimizde en az 20-25 şehrimizde kür merkezi yapıp fizik tedavi rehabilitasyon merkezlerine ulaştırmamız lazım teknolojik olarak." diye konuştu.

Çakmak, en güzel örneklerden birinin Pamukkale'de Karahayıt'ta yapıldığını anlatarak, burada 150 ülkeden yabancı misafirin karşılandığını, şimdi bölgede ikinci yatırımın da hayata geçtiğini, buna benzer yatırımların termal bölgelerde yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir adım attığını bildiren Çakmak, "Yakında yönetmeliğini de çıkartacak. Bakanımızın 'otellerde fizik tedavi, rehabilitasyon, sağlık turizmi yapılabilecek koşula getiriyoruz.' dedi. Bu yönetmelik çıkarsa otellerimizde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri oluşturmak suretiyle 4-5 aylı turizm sezonunu 12 aya çıkarabileceğiz." şeklinde konuştu.

Çakmak, bölgeden bölgeye gelen turist eğiliminde farklılıkların olduğunu ifade ederek, "Sağlık turizminde, Körfez bölgesindekiler saç ekimi ve estetik, Avrupalılar diş, göz ve estetik, Balkanlardan Moğolistan'a kadar olan ülkelerden gelenler nakil, onkoloji gibi ağır vakalar için geliyor. Afrika'dan da genelde Türkiye'ye kanser tedavileri için hastalar geliyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkelerinden cilt hastaları tedavi için Türkiye'yi tercih ediyor." dedi.

Bu yılın güzel bir sezon olmasını beklediklerini belirten Çakmak, 24 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekilliği genel seçiminin erkene alınmasının, seçim sürecinin sezondan önce bitmesinin avantaj olacağını dile getirdi.