Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ortak çalışması sonrası, bir yıl önce çek sisteminde önemli bir değişiklik getiren bir proje hayata geçirildi. Anılan sistemde çek sahibi ile ilgili bilgi edinme imkânı doğdu. Böylelikle karşılıksız çekte son bir yılda yüzde 25’lik bir düşüş yaşandı.

Ancak şimdi de, sahte, kayıp ve çekte patlama yaşanıyor. 100’e yakın sanayi ve ticaret odası üyelerinden gelen şikâyetler sonrası TOBB ve TBB’ye başvurarak, mevcut sistem üzerinden sahte, çalıntı ve kayıp çeklere ilişkin sorgulamanın da yapılmasını istedi.

BÜYÜK FİRMALARIN ADI KULLANILIYOR
Sahte çekte en sık başvurulan yöntem, piyasada itibarı olan ve büyük firmaların adının kullanılması. Üretilen sahte çeklerin yaprağı piyasada 150-200 TL’den satılıyor. Çalıntı çekler de ayrı bir sektör olmuş durumda. Bir çekin iptal davası asgari 3 ay kadar sürüyor. 3 aylık sürede anılan çek yaprağı en az 10 kez el değiştirebiliyor. Bu da, çok sayıda firmanın zincirleme mağduriyet yaşamasına yol açabiliyor.

GÜRİŞ GAZETE İLANI VERDİ
Sahte çek mağduru firmalardan Ankara merkezli Güriş İnşaat ve Mühendislik, kendi adları kullanılarak çek kesildiğini gazete ilanı ile duyurdu.
Güriş İnşaat ve Mühendislik tarafından yapılan açıklamada kendi firmalarının lehdar gösterilerek bir takım çeklerin sahte kaşelerle ciro edildiğini ve üçüncü kişilerin zorda kaldığını açıkladı. Firma yaptığı açıklamada vadeli çek vermediğini, aldığı çekleri de 3. kişilere ciro etmediğini ve bu tür çeklerle firmanın hiçbir şekilde ilgili olmadığını kamuoyuna açıkladı.

‘YIL SONUNU BULUR’
Kredi Kayıt Bürosu Kasım Akdeniz hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ticaretin güvenli bir biçimde yapılmasının hedeflediklerini söyleyerek, sahte, çalıntı ve kayıp çekler ile ilgili "Karekodlu çek sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda bankaların da altyapısının uygun olması gerekiyor. Bu sisteme bu yılın sonuna doğru geçmeyi planlıyoruz” dedi.

TBB: ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Çok sayıda sanayi ve ticare odası da TBB’ye yazılı başvuruda bulunmuş durumda. Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nın 5 Mart tarihli başvurusuna TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin imzası ile 4 Nisan’da gönderilen yazıda sahte, kayıp ve çalıntı çeklere ilişkin de sorgulama yapılmasına ilişkin çalışmanın sürdüğü belirtildi.

ÇOK SAYIDA OPERASYON DA YAPILDI
Sahte ve çalıntı çeklerle ilgili Emniyet’in yaptığı kimi operasyonlar ve olaylar medyaya da yansıdı. En son geçtiğimiz şubat ayında İstanbul Üsküdar’da yapılan soygunda bir miktar para ile birlikte 600 bin TL değerinde çek de çalındı. Yine geçtiğimiz şubat ayında Ankara’da sahte çeklerle 10 milyon TL’lik dolandırıcılık yapmakla suçlanan 13 kişiden 9’u tutuklandı. Benzer bir operasyon da Bursa'da yapılmış 56 kişi gözaltına alınmıştı. Ünlü Oyuncuya Yasemin Dabak da sahte çek mağdurları arasında yer almıştı.