Ayfer ARSLAN

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) sokak sokak Türkiye’nin risk profilini çıkartacak. GeoMis adı verilen sistem ile tüm bankacılık verileri harita bazlı izlenecek. Bir anlamda finans sektörünün ‘Google Earth’ü olacak GeoMis adlı haritada, sokak sokak bireysel müşterilerin kullandığı krediler ve gecikmiş alacakları görülebilecek. Sisteme önümüzdeki günlerde ticari müşteri bilgileri ile ödenen çek bilgileri de eklenecek.

Böylece her banka haritadan seçilen bölge özelinde hem bu bilgileri görecek hem de kredi notlarının ortalamasını, trend anlamında portföyün iyiye mi, yoksa kötüye mi gittiğini görebilecek.  

BANKACILARIN ‘ELİ AYAĞI’
AKŞAM’A konuşan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz’e göre, GeoMis bir anlamda ‘bankacıların eli ayağı’ olacak. Akdeniz, projenin detaylarını şöyle aktardı: “Biz bütün bilgileri harita bazlı giriyoruz. Bölgeyi işaretlediği zaman bankalar bu sistem üzerinden ne kadar kredi ve gecikmiş alacak olduğunu görebilecek.
Bu bilgiler rekabeti engellemeyecek şekilde paylaşılacak. O bölgede 3’ten az sayıda banka faaliyet gösteriyor ise bu bilgiler paylaşılmayacak. Çünkü kendi rakamını bilen banka, diğer iki bankanın rakamlarını da tahmin edebilir.
 
Bankalar nerede bankacılık faaliyetleri olduğunu görüp buna göre politikalarını oluşturabilecek.”

Karşılıksız çekte artış trendi
Karşılıksız çek ve protestolu senet seyrine ilişkin de bilgi veren Kasım Akdeniz, karşılıksız çek ve protestolu senette artış trendinin sona erdiğini söyledi. Karşılıksız çek sayısı ile büyüme arasında ters orantı olduğundan hareketle verileri büyümenin öncü göstergesi olarak değerlendiren Akdeniz, “Trend devam ederse 2013’te büyümenin beklentilerin üzerinde olacağını söyleyebilirim” dedi. Akdeniz’in verdiği bilgiye göre, geçen yılın ilk 5 ayında 10.2 milyon çek keşide edilirken bu yılın aynı döneminde sayı 9.1 milyon oldu. Bu sayının da yüzde 3.3’ünü karşılıksız çekler oluşturdu.

250 milyon kez sorgulandık
Üye sayılarının 142’ye yükseldiğini söyleyen Akdeniz, 2001’de 4 milyon olan sorgulama sayılarının da 2012’de 250 milyona ulaştığını belirterek, “Sorgulama sayısı demek bankaların KKB’den müşterileri ile ilgili aldıkları rapor demek. Yani bankacılık sistemi 2012 yılında 250 milyon kez KKB’den müşteri bilgisi talep etti” dedi.

Kredi kararını ‘robot program’ verecek
KKB’nin yeni projelerinden birisinin de ‘Karar Destek Sistemi’ olduğunu belirten Kasım Akdeniz’in bu sistemin aslında bankaların derecelendirme sistemlerinin bir benzeri olduğunu ifade etti. Akdeniz, sistemin işleyişini şöyle anlattı: “Her banka kendi politikası doğrultusunda parametre girecek. Örneğin, ‘son 18 ay içinde ödenmemiş çeki olana kredi verme’ ya da ‘18 aydan uzun vadeli kredi verme’ gibi... KKB olarak küçük ve orta ölçekli bankaların yanında bu sistemi reel sektöre de  yaygınlaştıracağız ki, vadeli satışlarda bilgiye dayalı karar verebilsinler. Temmuz ayından itibaren bu sistemin tanıtımına ve kullanılmasına başlayacağız.”