Ayşegül USTA

Patrikhane tarafından hanın iadesi için Maliye Hazinesi’ne açılan davada mahkeme, davanın esastan reddine karar verdi. İstanbul 13’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Patrikhane ile Hazine’nin avukatları katıldı. 2011’den beri devam eden davayı karara bağlayan mahkeme Sansaryan Han’ın Patrikhane’ye iadesine ilişkin talebi reddetti.

MÜCADELEYE DEVAM

Dava ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Ermeni Patrikanesi Vekili Ali Elbeyoğlu, Sansaryan Han’ın iadesi için açtıkları davanın tüm belge ve bilirkişi raporlarının lehlerine olmasına rağmen anlaşılamayan bir kararla mahkeme tarafından reddedildiğini söyledi. Gerekçeli kararın mahkeme tarafından yazılmasından sonra temyiz haklarını kullanacaklarını belirten Elbeyoğlu, “Haklı mücadelemiz sonunda adaletin tecilli edeceğine ilişkin inancımız tamdır. İade davasını AİHM  dahil olmak üzere sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

Türkiye Ermeni Patrikhanesi adına Sansaryan Han, 1895’te Mıgırdiç Ağa Sanasaryan tarafından Mimar Hovsep Aznavur’a yaptırıldı.  İadesi için uzun süredir hukuk mücadelesi verilen Sansaryan Han, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün himayesinde  bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü uzun yıllar Adliye olarak kullanılan binayı son olarak 18 Temmuz 2013’te ihaleye çıkararak kiraya vermişti.