Vatandaşın ödediği vergilerle sosyal güvenlik açığı kapatılan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) şirketlerin kayıtdışı işçi çalıştırma oyununa yenik düştüğü ortaya çıktı.
 
Çapraz inceleme etkisini gösterdi

Sayıştay’ın 2013 yılı SGK raporuna göre şirketler yanlarında çalıştırdıkları işçilerin sayısını Maliye Bakanlığı’na bildirmiş ancak prim ödememek için SGK’dan gizlemişler. Firmaların SGK’ya verdiği sigorta bildirgeleriyle vergi dairelerine verdikleri gelir vergisi muhtasar beyannamelerindeki bilgilerin örtüşmesi gerektiğinden hareket ederek çapraz inceleme yapan Sayıştay, 2012 yılında bazı işverenlerin SGK ile vergi dairelerine farklı çalışan sayısı bildirdiğini tespit etti.
 
Asgari ücretten hesap yapılırsa

Sayıştay, vergi dairelerine beyan edildiği halde SGK’ya eksik bildirildiği tespit edilen çalışan sayısını asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken en az prim tutarıyla çarptı, 2,2 milyar lira sigorta prim kaybı olduğunu belirledi. Sayıştay, SGK’ya eksik bildirilen çalışan sayısını raporuna yazmadı. Ancak, 2012'de çalışan başına ödenmesi gereken yıllık 3 bin 648 liralık prim dikkate alındığında, 603 bin çalışanın SGK’dan gizlendiği ortaya çıktı.

2 bin 248 kişiyi daha yakaladı

Sayıştay, çapraz denetimin dışında yapılan incelemelerde 793 işverenin çalıştırdığı 2 bin 248 kişiyi daha SGK’ya bildirmeyerek kayıtdışı çalıştırdığını da tespit etti. SGK’dan gizlenerek primleri ödenmeyen bu çalışanlar nedeniyle de devletin yaklaşık 8,2 milyon lira prim kaybına uğradığı tahmin ediliyor.

İşten ayrılan 172 bin kişi çalışan görünüyor

Sayıştay ayrıca, çok sayıda işverenin işten ayrılan toplam 172 bin 339 kişi için işten ayrılış bildirgesini vermediğini, bu nedenle de her bir sigortalı için uygulanması gereken aylık asgari ücretin onda biri tutarındaki idari para cezasının uygulanmadığını da tespit etti. Sayıştay, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere toplam 16,8 milyon lira cezanın kesilemediğini de rapor etti.


HABER: ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ