MEHMET KAYA

ANKARA - Sayıştay Başkanlığı, 31 Aralık 2013 günü yayınladığı Türkiye Elektrik Dağıtım 2012 Yılı Raporunda, şirketlerin devri sırasında banka ve kasalarında bulunan para miktarının olduğundan düşük görüldüğü, Meram dağıtım şirketi için ise ayrıca devire konu hesaplamaların yapılacağı son aylarda tüketilen enerji miktarının normalin çok altında kaldığı tespitlerine yer verdiği hatırlatıldı.

TEDAŞ’ın bu süreçlerdeki tahsilat işlemlerini ve incelemeleri takip etmesi önerisi yer alan  raporda, TEDAŞ’ın, Sayıştay’ın tespiti üzerine Meram dağıtım şirketinde elektrik tüketim miktarına ilişkin 2009 raporunda belirtilen hususa yönelik incelemenin bitmediği, şirketin nakit varlıklarıyla ilgili 10 milyon TL’ye yakın farka yönelik incelemenin de tamamlanarak raporun Hukuk Müşavirliğine verildiği bilgisine yer verildi. Fırat EDAŞ'a  yönelik incelemede, şirketin nakit varlığının 15 milyon 156 bin TL olmasına karşılık 7 milyon TL göründüğü konusunda  rapor düzenlendiği kaydedildi.

TEDAŞ’ın, her iki şirketle ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na raporları gönderdiği, Özelleştirme İdaresi’nin TEDAŞ’a Kasım 2012’de verdiği yanıtta, “söz konusu raporlardaki tespit ve önerilere katılmanın mümkün olmadığı ve konunun bu çerçevede yeniden değerlendirilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir” ifadesini kullandığı bilgisi yer aldı.

Sayıştay’ın, Başkent, Sakarya, Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Yeşilırmak ve Trakya dağıtım şirketlerinin devir işlemleri sırasında da benzeri tespitleri içeren raporuna ilişkingelişmelerin de yer aldığı Sayıştay raporunda, TEDAŞ’ın bu işlemleri incelediği ve rapor düzenlediği kaydedildi. Raporların ÖİB'e gönderildiği, ÖİB'in de bu kez raporları Enerji veTabii Kaynaklar Bakanlığı’na göndererek yeniden inceleme istediği belirtilen Sayıştay raporunda, Bakanlığın Haziran 2013’te Sayıştay’a gönderdiği yazı aktarıldı. Enerji Bakanlığı’nınilgili yazıda, “…özelleştirilen bahse konu EDAŞ’lardan talep ve tahsili gündeme getirilen yaklaşık 126 milyon TL’lik hazır ve blokeli değerin, 82 Milyon TL’lik kısmının tahsili içinyapılacak bir işlemin bulunmadığı, aynı kapsamda, bir kısım EDAŞ ve TEDAŞ personelinden ve yatırımcı firmalardanahsili istenen 44 milyon TL'ye ilişkin TEDAŞ Teftiş Kuruluraporunda söz edilen işlemlerin ise ancak detaylı incelemeler sonunda belirleneceği” belirtildi. Sayıştay raporunda, TEDAŞ’a süreci takip etmesi önerisi yer aldı.