Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yolsuzlukla mücadelenin sürdüğünü belirterek seçimlerden sonra şeffaflaşmayla ilgili paket getireceklerini söyledi. TOBB tarafından 7 yıldır düzenlenen Sektörel Ekonomi Şurasında konuşan Ali Babacan, şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemine işaret ederek, "Hiçbir yolsuzluğun üstü örtülmemeli ve hiçbir yolsuzluğa müsamaha gösterilmemeli. Hükümet olarak son derece önem verdiğimiz husus. Hiçbir taviz vermeden önümüzdeki dönemde de kurgulayacağımız husus" dedi. Türkiye'nin, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nde sıralamasında 102 ülke arasında 65. sıradayken,Şeffaflık arasında 53. sıraya yükseldiğine dikkat çeken Babacan, "53. olmak bize yakışmaz. En iyiyi hedefliyoruz. Şeffaflaşmayla ilgili paket çalışmamız var. Seçim sonrası hükümetin en önemli gündem maddesi olacak" diye konuştu.

Babacan, konuşmasında Türkiye'nin demokratikleşme konusunda daha yapacaklarının olduğunu da vurguladı. Bu noktada AB normlarının son derece önemli olduğunu dile getiren Babacan, şunları kaydetti: "Bunun içindir ki Fransa'daki yeni yönetimle beraber AB sürecimizi hızlandırmak için yoğun bir çaba göstermeye başladık ve 3,5 yıllık aradan sonra 1 fasıl daha müzakereye açabildik. Bu yıl için 2 fasıl daha hedefliyoruz, onlar da çok önemli fasıllar. Bir tanesi yargı ve temel haklar, diğeri adalet, özgürlük ve güvenlik, 23 ve 24 nolu fasıllar." Babacan, bu kriterlerin, normların sadece demokrasinin kalitesi açısından değil, hukuk sistemi açısından da son derece önemli olduğuna işaret etti. Hukuk alanında çok önemli adımlar atmalarına karşın, hala eksikler olduğunu kaydeden Babacan, gri alanların temizlenmesi gerektiğini söyledi

Kredi hacimlerine yönelik tedbirlere de değinen Babacan, "Kredi hacmi tabi ki artsın ama ölçülü artsın. Bu artış reel sektör yatırımları, üretim ve ihracatla olsun. KOBİ kredileri artıyorsa problem yok, artsın. Sanayiciye kredi verilsin ama tüketici kredileri artmasın. Bankalar da geleceğe güvendiği için kredi verme arzusunda ama kazanmadan tüketmek ekonomi için büyük riskleri getirir. Ölçülü olmalı. Ülkeleri felakete götürür."

ALİ BABACAN: Hukuk normlarımız Afrika ve Shangay değil, AB'dir

Siyasi istikrarın önemine dikkat çeken Ali Babacan, güven ortamının oluşmasının zaman aldığını, kaybının ise çok hızlı olduğunu anlattı. Babacan, şöyle konuştu: "Yılların, 10 yılların emeği haftalarla, aylarla ifade edilen sürelerde yok olabiliyor. Güven deyince de en önemli unsur hukuk. 11 yıldır bunun için çaba gösteriyoruz ama eksiklerimizin olduğunu son 2-3 aydaki gelişmelerden izledik, gördük. Hukukun üstünlüğü deyince neyi anlayacağız? Buradaki referanslarımız Avrupa Konseyi ve AB'dir. Başka yerlerde aramayacağız. Bizim hukuk normları konusundaki referanslarımız başka uluslararası oluşumlarda, Afrika Birliği'nde, Shangay'da değil, AB ve Avrupa Konseyi'ndedir. "

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: Bankalar kriz fırsatçılığı yapmasın

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyasının yeni döneme karşı hazırlıklı olmasını isterken, artık eskisi gibi rahat ve ucuz borçlanma imkanı olmayacağına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli ve temkinli hareket etmek zorunda. Bu yeni ortama uyum sağlamalıyız" diye konuştu. Mali sektöre de seslenen Hisarcıklıoğlu, "Aynı gemide olduğumuz söylemini en güzel teyit edecek zaman, böyle günlerdir. Kriz fırsatçılığı ve kolaycılığına kaçmadan, sadece iyi gün değil, kötü gün dostu da olduğunuzu gösterin" dedi.


CENK ESEN/TÜRKİYE