Aydın Güven’e ait Tuna Tekstil Batik Baskı şirketi, 9 Eylül 2009’daki selde büyük zarar gören yerler arasındaydı. Şirket, 13 kişinin yaşamını yitirdiği İkitelli’deki TIR garajının karşısında bulunuyor. Sel suları ile duvarı çöken atölyedeki makine ve ürünler kullanılamaz hale geldi. Atölye 40 gün kadar kapalı kaldı. Yapılan bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan raporda zarar 998 bin lira olarak belirlendi.

KİMSE SORUMLULUĞU ÜSTLENMEDİ 
Şirket, uğranılan zararın ödenmesi için önce ilgili kurumlara başvurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, İstanbul Valiliği İl Afet Müdürlüğü ile Küçükçekmece ve Başakşehir Belediyeleri’nden gelen yanıtların hepsi de olumsuz oldu. Her kurum verdiği yanıtta sorumluluğun kendilerinde olmadığını, zararın karşılanmasının mümkün görünmediğini bildirdi. Gelen yanıtlarda, oluşan zararın doğal afetten kaynaklandığı kaydedildi.

Şirket, gelen bu yanıtlar sonrası Nisan 2010’da İstanbul İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Tuna Tekstil Av. Serpil Karatepe’nin hazırladığı dava dilekçesinde anılan kurumlar sorumlu gösterildi; zararın karşılanması istendi. Mahkeme iki yıl kadar süren yargılamada şirketin talebini reddetti. Kararda özetle “İBB, İlçe Belediyeleri ve İSKİ, yüzlerce araç ve personelle duruma müdahale etmeye çalıştı. Meydana gelen olay bir doğal afet olayı... Zarar, idarenin yürüttüğü kamu hizmeti sonrası oluşmadı. Olay öngörülemediği gibi önlenemez ağırlıkta olduğu için mücbir sebep olarak kabul edilmeli” denildi.

HİZMETTEN KAYNAKLI SORUMLULUK VAR
Ancak, idare mahkemesinin bu kararı Mart 2014’te Danıştay 8. Daire tarafından bozuldu. Bozma kararında özetle: “Davacının olay nedeni ile uğradığı zararın tamamına katlanmasını beklemek doğru değil. Davalı idarenin verdiği hizmetten kaynaklı sorumluluğu yok sayılamaz. Meydana gelen zarar sadece doğal afete bağlanamaz. Oluşan zarardan, dere yatağında yerleşime izin veren İSKİ ve davalı belediyelerin ortak sorumluluğu var” denildi.

YENİ RAPOR HAZIRLANDI
Bozma kararı sonrası idare mahkemesi dosyayı yeniden ele aldı. Mahkeme, davalı kurumların sorumluluğunun belirlenmesi için yeni bir bilirkişi raporu talep etti. Gelen raporda, İBB, İSKİ, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi ve şirket sahipleri sorumlu görüldü.

MAHKEME: ZARARIN YARISINI KARŞILAYIN
Mahkeme raporu esas alarak, tarafların zarardan tarafların sorumluluklarını belirledi. Buna göre, yüzde 40 sorumluluk yağış miktarına, yüzde 10 sorumluluk şirkete, yüzde 30 sorumluluk İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ne, kalan yüzde 20 sorumluluk ise eşit oranlı olarak İBB ve İSKİ’ye bırakıldı. Karara göre, İBB ve İSKİ 199 bin 607 TL’yi, faizi ile şirkete ödeyecek. Mahkeme kararında, oluşan zararın sadece doğal afetten kaynaklanmadığı, birden çok faktörün bir araya geldiği kaydedildi.


Hürriyet