Kurulması düşünülen “Kıdem Tazminatı Fonu” için aralarında uzlaşma beklenen işçi ve işveren sendikalarından, İzmir’de “uzlaşmazlık” mesajı geldi.

‘Orta yolu bulmalıyız’

5. İzmir İktisat Kongresi’nde Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik’in katıldığı oturumda kıdem tartışıldı.

Acar kıdem tazminatı konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, “Kıdemi işçilerimiz için çözmemiz lazım İşverenlerimizi de işçileri de mağdur etmeyecek bir orta yolda buluşabileceğimizi ümit ediyorum. Biz buna karşıyız anlayışı değil, biz bunun buralarına karşıyız, bunun bu şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz şeklindeki bir yaklaşımla bu sorunu da çözeceğimize inanıyorum” dedi.

‘Grev nedeni olur’

Bu çağrının ardından söz alan işçi ve işveren sendikalarından beklenen destek gelmedi. Türk-İş Genel Sekteri Kavlak, bu konuda Türk-İş Genel Kurulu’nda alınan kararı hatırlatarak, “İşçinin kıdem tazminatına dokunan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz. Kıdemde geriye gidiş girişimini genel grev sebebi sayarız. Dolayısıyla bu konuda hiçbir değerlendirmede bulunmanın anlamı yoktur” dedi.
 Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da insan onuruna yakışır iş kavramının lügatten çıktığını belirterek, şunları söyledi:

Devlet garantisi

“Kıdem tazminatını bütün çalışanların alabileceği ve bunun doğrudan hizmet akdiyle de bağlantısını kesecek yeni bir modelin inşa edilmesini istiyoruz. Bunu yaparken de var olan haklarımızın geriye götürülmesine tahammül etmeyiz. Bu haklara yenileri ilave edilerek bu modelin hayata geçirilmesini istiyoruz. Buradaki amaç bütün çalışanların çalıştıkları sürelerle orantılı olarak kıdem tazminatını alabilmesidir. Devlet garantisi olmadan herhangi bir teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Kıdemin işverenden nasıl tahsil edileceği belirsiz bir sistemi kabul edemeyiz.”

‘Bizi dinlemeden karar verilemez’

TİSK Başkanı Kutadgobilik ise kıdemle ilgili çalışmalar hakkında yeterince haberdar olamadıklarını eleştirdi. Yapılan taslakların yeterince tarafların görüşlerini yansıtmadığını belirten Kutadgobilik, “İşçiyi işvereni dinlemeden karar almak doğru değildir” dedi.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ