Beyaz eşya mağazaları 9'u kredi kartına 3'ü senet olmak üzere 12 ay taksitle satış yaparken, bazı mağazalar 24 aya varan senetli satışlarında aylık yüzde 7 gecikmeye ulaşan faizleri uyguluyor.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, 1 Şubat'tan itibaren kredi kartıyla alışverişe bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemiyor.

Mobilya ve beyaz eşya satışlarında taksit sayısı 9 ayla sınırlı tutulurken, kredi kartlarıyla gerçekleştirilen telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında ise taksit uygulanamıyor.

Tüketicilerin aşırı borçlanmalarını önlemek ve tasarrufu teşvik etmek için hayata geçirilen bu uygulamanın ardından birçok firma ve mağaza, satışlarının düşmemesi için bazı yöntemlere başvurdu. Özellikle beyaz eşya, cep telefonu ve bilgisayar gibi birçok üründe 24 aya varan senetli satışlar başladı.

"Yüzde 7'ye varan faiz ve faize faiz"

Bazı beyaz eşya mağazaları, sınırlarını zorlayarak 9'u kredi kartına 3'ü senetle olmak üzere 12 ay taksitle ürün satıyor. Cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve mutfak eşyası gibi ev ürünleri satan mağazalar ise 24 aya varan senetli ve sözleşmeli satışlar yaparken, gecikme durumlarında aylık yüzde 7'ye ulaşan faizler uyguluyor.

Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının ardından bazı firmaların farklı yöntemlerle uzun vade taksitli satışa devam ettiğini söyledi.

Bazı satıcılar cep telefonuna getirilen taksit yasağını delmek için, telefon kılıfını cihaz bedeline fatura ettiğini ve telefonu "promosyon" olarak verdiğini dile getiren Ağaoğlu, beyaz eşya, mobilya gibi dayanıklı tüketim ürünlerinin ise 24 aya varan taksitle satılmaya devam edildiğini anlattı.

Beyaz eşya ve diğer ürünlerde 9'u kredi kartına 3'ü senetle toplam 12 taksit yapıldığını belirten Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Satıcılar, ürün bedellerini, izin verilen 9 taksitini kredi kartıyla tahsil ediyor, kalan miktar içinse borç senedi imzalatıyorlar. Bu yöntem tüketicilerce daha küçük taksitlerle ödeme imkanı verdiğinden, satışlarının düşmesini istemeyen satıcılara da alacaklarının yüzde 75'ini banka garantisi ile satma imkanı tanıdığından tercih ediliyor. Taksitle satış yapan mağazalarsa, camlarına ilan yapıştırıp kredi kartsız 24 aya kadar taksit uyguladığını duyurmakta, ancak hazırladıkları uzun sözleşmelerde gecikme halinde aylık yüzde 7'ye varan faiz ve faize faiz yürütülmesi şartı da yer almaktadır."

Ağaoğlu, tüm dünyada bir ödeme aracı olan kredi kartlarının, bankalarca "Kolay Kredi Enstrümanı" olarak lanse edildiğini ifade ederek, "Ülkemiz tüketicisi de bu plastik kartlarla alışverişlerini yaparak borçlanmak suretiyle bütçelerini ve kendilerini kartlı alışverişe endekslemişlerdir. Tüketicilerin, son zamanlarda dövizdeki artışın yeni zamların habercisi olduğunu göz önünde bulundurmaları, bütçelerini zorlayacak borçlanmalardan kaçınmaları gerekmektedir. Çünkü hane halkının gerçek ödeme gücünü ve imkanını hiçbir banka o hane halkı üyelerinden daha iyi bilemez" dedi.