Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hem piyasaların hem de tüketicilerin korumak amacıyla senetlerle ilgili yeni bir düzenleme hayata geçiriyor. Bakanlık, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun bono ve emre yazılı senetlerle ilgili 776'ncı maddesinde bir değişiklik çalışması başlattı.

TESPİT KOLAYLAŞACAK
Bakanlığın hazırladığı taslak düzenleme ile bono veya emre yazılı senetlerin şekli unsurları arasına düzenleyen gerçek kişi ise TC kimlik numarası, tüzel kişi ise varsa Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarasının eklenmesi öngörülüyor. Böylece bono veya emre yazılı senedi düzenleyenin benzer isimli veya unvanlı kişilerden ayırt edilebilmesi sağlanarak, net bir şekilde tespit edilebilmesi ve düzenleyene karşı yapılacak başvurularda doğru kişiye husumet yöneltilmesi hedefleniyor. Böylece MERNİS ve MERSİS kayıtlarından düzenleyenin adres ve iletişim bilgilerine de ulaşılabilecek.

YARGI YOLU AÇILACAK
Piyasayı da rahatlatacak düzenleme çerçevesinde hem vatandaşı hem de senetlerin devredildiği kişi veya kurumları da mağdur eden kişilere yargı yolu açılacak. Daha önceki uygulamada senet üzerinde borcun ödeneceği kişi veya kurum ile düzenleyenin sadece adı yer alıyordu. Bu da senedi düzenleyen kişi ile benzer isimli kişiler olması halinde herhangi bir mahkeme sürecinde muhatap bulmayı zorlaştırıyordu. Bakanlık bu düzenleme ile vatandaş mağduriyetini minimuma indirmeyi hedefliyor.

3 AYDA 231 BİN SENET PROTESTO EDİLDİ
Zamanında ödenmeyen ve parasal tutarı 2.5 milyar TL olan 231 bin adet senet yılın ilk 3 ayında bankalar tarafından protesto edildi. Yılın ilk üç ayında, adet olarak en fazla senedin protesto edildiği iller İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 28'ini İstanbul, yüzde 10'unu Ankara, yüzde 7'sini İzmir oluşturdu. Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller ise Siirt, Bayburt ve Tunceli oldu.


HABER: BARIŞ ŞİMŞEK / SABAH