Trol yöntemiyle avlanan teknelerse 15 Eylül tarihinden itibaren denize açılabilecek. Yeni sezon için geri sayım başlarken balıkçı limanlarında tatlı bir telaş yaşanıyor. Yasak dönemi boyunca teknelerinin bakımını yapan ve donanımlarını elden geçiren balıkçılar, ava çıkmak için son hazırlıklarını yapıyor. Yeni sezonun mürettebatını oluşturan balıkçı reisleri, bir yandan teknelerinin akaryakıt ve kumanya gibi ikmallerini yaparken diğer taraftan da denize çıkabilmeleri için gerekli resmi belgeleri almak için liman başkanlıklarına müracaat ediyor. 31 Ağustos saat 00.00 itibarıyla “vira bismillah” diyerek sefere çıkacak balıkçılar, bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor.

‘KAÇAK AVCILIK ÖNLENEMEDİĞİ SÜRECE YASAĞIN HİÇBİR YARARI YOK'

Yeni sezona ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği eski Başkan Vekili Hasan Eser, kaçak avcılık önlenmediği sürece uygulanan yasakların hiçbir işe yaramadığını ileri sürdü. İllegal balıkçılar için balık sezonunun hiç kapanmadığını belirten Eser, 1 Eylül tarihi itibarıyla namuslu, dürüst balıkçıların sezonunun açılacağını söyledi. İzmir'de de kaçak avcılığın bir türlü önüne geçilemediğini ifade eden Eser, İzmir Körfezi'nin, kaçak avcılığın cenneti olduğunu kaydetti. Gerek Yunanistan'a yakınlığı, gerekse askerî sahaların fazla olmasından dolayı stratejik bir öneme sahip olan İzmir'de kaçak avlanmanın kabul edilemez olduğunu ifade eden Eser, “İzmir Körfezi'ne baktığımızda bir büyük askerî ada (Uzun Ada), Türkiye'nin en önemli askerî limanlarından Leventler Limanı ve Sahil Güvenlik İzmir Bölge Komutanlığı bu körfezde konuşlandırılmıştır. Bilimsel olarak izinsiz bir kuşun dahi uçamayacağı bölgemizde, maalesef yasak avcılığın bir türlü önüne geçilememesi son derece düşündürücü.” dedi.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de, balıkçılık sektörünün ekonomiye büyük katkı sağladığına dikkat çeken Eser, “Türk balıkçılık sektörü olarak güçlü bir filoya sahibiz. Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlıyoruz. 130 bin kişiyi, dolaylı dolaysız istihdam ediyoruz. Türkiye'de yılda ortalama 550 bin ton balığı, taze ve hijyenik şartlarda halkımızın tüketimine sunuyoruz ancak böylesine güçlü bir sektöre sahip olmamıza rağmen ülkemizin balıkçılık politikası, son derece eksik ve yetersizdir.” diye konuştu.