Konuyla ilgili bilgiler veren SGK İl Müdürü Çalışkan, uygulamanın Mart ayı itibariyle başlayacağını belirterek, “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak önümüzdeki Mart ayından itibaren bilgi işlem altyapılarımızla da hazırlıkları tamamladıktan sonra işverenlerden alacaklarımızı e-haciz yöntemi ile tahsile başlayacağız.

30 tane mevduat bankası ve 4 tane katılımcı banka ile bu konuda protokol imzalandı. Öncelikle işverene borcu tebliği edilecek, bir hafta içerisinde yine borcunu ödemezse ancak ondan sonra sözleşme imzalamış olduğumuz bankalara elektronik ortamda ödeme dosyaları gönderilecek. Bankalar da gerek borç miktarıyla, gerekse borçlunun bankadaki likit durumu ile birlikte kurumumuz adına paraları aktarması gerekecek. Bu şekilde yaklaşık 27 milyar TL'ye yakın alacaklarımızın tahsilini çabuklaştırmış olacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Borçlu işverenlerin otomobil ve gayrimenkullerine bile el konulabileceğinin altını çizen Çalışkan, “Ayrıca borçlu işverenlerimizin üzerindeki araç kayıtlarını da sistemden görebilmekteyiz. Yine online sistem olarak bu araçlara haciz koyabileceğiz. Ayrıca yine sistem üzerinden bu araçlara yakalama çıkartabilmekteyiz. Yine ayrıca tapu kayıtlarını da sistemimiz üzerinden görebiliyoruz. Ancak borçlularımızın gayrimenkullerine haciz koyma işlemini ilgili tapu müdürlüklerine yazıyla bildirmekteyiz. Bu şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak alacaklarımızın tahsilini daha çabuklaştırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Saffet Çalışkan, Aksaray'da e-haciz kapsamında icralık olarak toplam 37 milyon 793 TL alacağın olduğunu sözlerine ekledi.
 


Kaynak: İHA