Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) bünyesinde yer alan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik il müdürlüklerinde İntibak Kanunu çerçevesinde işçi emeklilerinin hak edişlerinin hesaplanmasında görev yapacak memura, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında mesai saatleri dışında yaptıkları çalışmalar karşılığında fazla çalışma ücretinin 5 katı fazla çalışma ücreti ödenecek.


Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Personeline Fazla Çalışma Ücreti Ödenmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Maliye Bakanlığı'nın 6 Nisan 2012 tarihli sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu tarafından 27 Nisan'da kararlaştırıldı. Kararla, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 39. maddesinin birinci fıkrası ile geçici 40. maddesinin birinci fıkrası uyarınca yapılacak işlerde görevlendirilen Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde yer alan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik il müdürlüklerinin Devlet Memurları Kanununa tabi personeline, mesai saatleri dışında yaptıkları çalışmalar karşılığında ödenecek fazla çalışma ücretine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesini kapsıyor. (Geçici 39. madeninin birinci fıkrası "son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanmasını", Geçici 40. maddesi "1479 sayılı Kanunun mülga geçici 17. maddesine göre 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında kullanılmak üzere hazırlanan gelir basamakları esas alınarak hesaplanmış olan aylıkların bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanmasını" öngörüyor.)

-FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ, HER BİR PERSONEL İÇİN AYDA 50 SAATİ GEÇEMEYECEK-

Fazla çalışma ücreti, mesai saatleri dışında fiilen fazla çalışma yapan personele ödenecek. Fazla çalışma ücreti ödenecek süre, her bir personel için ayda 50 saati geçemeyecek. Fazla çalışılan her bir saat için ödenecek ücretin hesaplanmasında 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun "K" cetvelinde belirlenmiş olan fazla çalışma saat ücretinin (1,35 t) 5 katı esas alınacak.

-FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ 1 MAYIS-31 EKİM TARİHLERİ ARASINDA VERİLECEK-

Fazla çalışma yapan personel ile çalışılan gün ve süreleri gösterir çizelge düzenlenecek. Bu Esaslara göre fazla çalışma ücreti ödenen personele, diğer mevzuat hükümleri uyarınca ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmeyecek. Karar, 1 Mayıs 2012-31 Ekim 2012 tarihleri arasında uygulanacak. Karar, 1 Mayıs 2012 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girecek.(ANKA)