Kapalı mekanlarda tütün ve mamullerinin içilmesi yasağını ihlal edenlere, 2010-2015 yılları arasında toplam 120 milyon lira para cezası uygulandı.

Tütünle mücadelede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat, tütünle mücadelede Türkiye'nin çağ atladığını ve yapılan çalışmalarla dünya kamuoyunda örnek gösterildiğini söyledi. 

Kapalı alanlarda sigara yasağını denetlemek için sahada 4 bin denetim görevlisinin 7 gün 24 saat görev yaptığını belirten Polat, "Biz vatandaşlarımızın taleplerine göre düzenleme yapıyoruz. 184 numaralı SABİM iletişim hattımız var. Tütün ihbarlarını o hattımız üzerinden alıyoruz. Oradaki operatörlerimiz ihbarları, sahada denetim yapan ekiplerimize online olarak gönderiyor. En geç iki saat içerisinde o işletmeye ve kapalı alana ekiplerimizi yönlendiriyorlar" dedi.

Polat, bu yıl da kış aylarında denetimlere ağırlık verileceğini vurgulayarak, "2010 yılından bugüne kadar 12 milyon denetim yaptık. Denetimlerde ihlal gördüğümüz mekanlara 121 milyon lira ceza kestik. Üçüncü ihlalden sonra işletmelerimize kapatma cezası veriyoruz. Bu kapatma cezamız da 10 günden bir aya kadar gerçekleşiyor ve ağır bir yaptırım. Bazı işletmelerimizin elde ettiği kar payı yüksek olduğu için verdiğimiz para cezası onları çok etkilemiyordu. Şu anda bir caydırıcılığı var" diye konuştu.

Ulusal Tütün Kontrol Komitesinin yeni yol haritasını belirlemek üzere 18-20 Kasım'da tarihleri arasında toplanacağını bildiren Polat, akademisyenlerin, halk sağlığı müdürlüğü sorumlularının, belediye, spor federasyonu ve tütün kontrolünde görev alan yaklaşık 280 kişinin toplantıda yer alacağını ifade etti.