ANKARA (ANKA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin AB müktesebatının gerektirdiği vergileme sistemine sahip olduğunu ifade ederek, nisbi vergilerin yüzde 55.3'ten bugün yüzde 63'e çıktığını söyledi. Bakan Şimşek, "Bugün, satın aldığınız herhangi bir sigaranın yüzde 78'i vergi. Bu vergi sistemi açısından tabiki çok yüksek bir vergi ama insan sağlığı söz konusu olduğu için bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinatörlüğünde, Maliye ve Sağlık bakanlıklarının desteği ile Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen "Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi Taraflar Toplantısı"nda konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin son yıllarda tütün kullanımı kontrolünde attığı adımlar ve reformlarıyla örnek gösterilen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

-"VATANDAŞIMIZ SİGARA İÇMESİN, BİZİM KASAMIZA DA SİGARA VERGİLERİNDEN BİR KURUŞ GİRMESİN"-

"Bir maliye bakanı olarak ben şunu tercih ederim, hiçbir vatandaşımız sigara içmesin, bizim kasamıza da sigara vergilerinden bir kuruş girmesin" diyen Bakan Şimşek, bu noktaya ulaşmak için yapmaları gereken daha çok şey olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin doğal kaynak zengini bir ülke olmadığına, petrol kuyularının vs son derece sınırlı olduğuna işaret eden Şimşek, beşeri sermayenin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

-"BU YÜZYILDA 1 MİLYAR KİŞİ SİGARAYA BAĞLI HASTALIKLARDAN ÖLEBİLİR"-

Toplantıda kendisinden önce konuşan konuşmacının sözlerini hatırlatan Bakan Şimşek, dünyada 5 milyondan fazla insanın sigarayla ilişkili hastalıklar nedeniyle daha erken öldüğünü, önlem alınmazsa bu sayının 8 milyona yükseleceğini ve belki de bu yüzyıl boyunca 1 milyar insanın bu nedenle ölebileceğini söyledi.
Bakan Şimşek, Türkiye'de sigara kullanımın azaltılmasına ilişkin çalışmaları nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na ve yetkililerine teşekkür etti.

-EN KOLAY KABUL ETTİRDİĞİMİZ TEDBİR SİGARA VERGİSİ OLDU-

Bakan Şimşek, son yıllarda küresel kriz nedeniyle birçok ülkenin tedbir almak zorunda kaldığını belirterek, Maliye Bakanı olduğu 2009 yılının kötü bir yıl olduğunu, o dönem ekonomilerin daraldığını ve vergi gelirlerinin azaldığını söyledi. Şimşek, Türkiye'nin de bütçe açığını kontrol altında tutmak için bir tedbir seti hazırladığını hatırlatarak, o dönemde en kolay kabul ettirdikleri tedbirin sigarada vergilerini artırmak olduğunu ifade etti. Bu konuda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Bakan Şimşek, başbakanın bu konularda çok hassas olduğunu söyledi.

-SİGARA TÜKETİMİNDE YÜZDE 13 AZALMA VAR-

Bakan Şimşek, Türkiye'de sigara tüketiminde ciddi bir azalmanın yaşandığına dikkat çekerek, sigara tüketiminde yüzde 13'lük bir gerilemenin gözlendiğini söyledi. 2009'da 107.5 milyar olan yıllık sigara tüketiminin 2010 yılında 93.4 milyara düştüğünü ifade eden Bakan Şimşek, "O nedenle vergilerimizi çok artırmamıza rağmen gelirlerimizde çok büyük bir artış söz konusu değil. Ama Maliye Bakanı olarak şunu tercih ederim, bu alandan hiç vergi gelmesin yeter ki vatandaşlarımızın sağlığı korunsun" dedi.
Şimşek, bu konuda Maliye Bakanlığı'na iki iş düştüğünü ifade ederek, vergi düzenlemelerini daha etkin hale getirmek için sürekli bir çaba içinde olacaklarını söyledi.

-SİGARA FİYATINDA ORTALAMA ARTIŞ 2002'DEN BU YANA YÜZDE 142 DÜZEYİNDE-

2002 yılında bir paket sigara fiyatının 2.1 TL, bugün bu rakamın ortalama 5.8 TL, ortalama artışın ise yüzde 142 seviyesinde gerçekleştiğini söyleyen Şimşek, vergilere bakıldığında fiyatın paket başına 1.16 TL'den 3.2 TL'ye yükseldiğini, artış oranının ise yüzde 173 olarak gerçekleştiğini belirtti. Bakan Şimşek, 2003 yılında 6.2 milyar TL, 2010'da ise 14.7 milyar TL özel tüketim vergisi alındığını, bu yıl bu rakamın 15 milyar TL civarında olmasını beklediklerini ifade etti.
Türkiye'de 2003'te nisbi vergilerin yüzde 55.3'ten bugün yüzde 63'e çıktığını söyleyen Şimşek, "Bugün, satın aldığınız herhangi bir sigaranın yüzde 78'i vergi. Bu vergi sistemi açısından tabiki çok yüksek bir vergi ama insan sağlığı söz konusu olduğu için bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok" dedi.

-"1 DOLARLIK KOMŞU SİGARASI, KAÇAKÇILIĞI CAZİP KILIYOR"-

Bakan Şimşek, Türkiye'nin komşusu olan ülkelerde sigara fiyatlarının son derece ucuz olduğunu, Suriye, Irak, Gürcistan gibi Türkiye'nin doğusundaki ülkelerde sigara paket fiyatının ortalama 1 dolar, Türkiye'de ise 3 doların biraz üzerinde bulunduğunu söyledi. Son yıllarda yakalanan kaçak sigaradan sigara kaçakçılığının bir miktar arttığının görüldüğünü ifade eden Bakan Şimşek, "Komşulardan istirhamım, ricam ne olur bize yardım edin, kendinize yardım edin" dedi.
Kaçakçılıkla mücadelenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, sigaranın zararlı olduğunu ancak kaçak sigaranın çok daha zararlı olduğunu, üretim kalitesi ve benzer konularda sorunlar yaşanabildiğini ifade etti.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)