Tarih, 2013’ün Mayıs ayı… Kaçımız hatırlıyor bilmiyorum ama bir hatırlatma yapayım. 1 Mayıs günü, Kayseri’de meydana gelen trafik kazasında 8 öğretmenimiz hayatını kaybetmişti. Hatırlamadınız mı? Biraz daha detay vereyim.

Nevşehir’in, Karacaşar beldesindeki ilkokul öğretmenleri, aileleri ile birlikte 1 Mayıs tatilinde; Kayseri’deki Kapuzbaşı Şelaleleri’ne geziye giderken, içinde bulundukları minibüs kontrolden çıkarak, baraj gölüne uçmuştu. Kazada, 8 öğretmen hayatını kaybetmiş, 24 kişi de yaralanmıştı.

O kazanın üzerinden 7 ay geçti ve sigortacılar, hayatını kaybeden 8 öğretmenin yakınlarına trafik sigortasının dışında, toplam 1 milyon 50 bin lira tazminat ödedi. Yaralanan 24 kişinin tedavisi ise halen devam ediyor. Tedavisi süren yaralılardan sakat kalan olursa da bu kişilere ayrıca tazminat ödenecek.

Şimdi, diyeceksiniz ki, ne var bunda; bir kaza olmuş -ki, her yıl böyle onlarca ölümlü kaza oluyor- sigortacılar da tazminatları ödemiş. Haklısınız ama bu kazada, hem tazminat ödenene kadar hem de tazminat sonrası yaşananlar filmlere konu olacak türden. Anlatayım… Güler misiniz, ağlar mısınız okuduktan sonra siz karar verin.

KAZADA 8 ÖĞRETMEN ÖLDÜ

Önce, 1 Mayıs 2013’ten yani, kazanın olduğu günün öncesinden başlayalım… Nevşehir’e bağlı Karacaşar beldesinin belediyesi, belediye gelirlerine katkı olması için iki adet minibüs alıyor. Bu minibüslerle hem belde içinde taşımacılık yapılıyor hem de özel günlerde vatandaşlara kiralanıyor.

Nitekim, kazanın olduğu gün de öğretmenler ve aileleri, 1 Mayıs tatilini değerlendirmek için Karacaşar Belediyesi’ne ait bu minibüslerden birini kiralayarak, Kapuzbaşı Şelaleleri’ne gezmeye gidiyor.

Ancak minibüsün trafik sigortasının dışında; şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapabilmesi için bir de zorunlu olan ‘koltuk ferdi kaza sigortası’ yaptırması gerekiyor. Sigortayı yaptıracak olan da Karacaşar Belediyesi… Minibüsün trafik sigortası var, onda bir sorun yok. Ancak, belediyenin koltuk sigortasından haberi olmadığı için sigorta da yaptırılmıyor. Ve 1 Mayıs günü de kaza meydana geliyor, 8 öğretmen hayatını kaybediyor.

1 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT

Tabi sigorta olmadığından, ortada da ölümlü bir kaza olduğundan devreye Güvence Hesabı giriyor. Hani şu, trafikte sigortasız araçların kazalarda, üçüncü kişilere verecekleri bedeni zararları karşılamak amacıyla kurulan, Güvence Hesabı…

Güvence Hesabı, kazada ölen öğretmenlerin yakınlarına toplam 1 milyon 50 bin lira vefat tazminatı ödüyor. İşte, asıl trajikomik hikaye de bundan sonra başlıyor.

Güvence Hesabı, sigortasız araçların verdiği bedeni zararları karşılıyor ama kanunen zorunlu olan sigortayı yaptırmamak suç olduğundan; Güvence Hesabı, ödediği tüm tazminatı sigortayı yaptırmakla sorumlu olandan, hukuk yoluyla talep ediyor. Ödenmezse, haciz işlemi bile uygulanıyor.

Güvence Hesabı da bu kazadan dolayı ödediği 1 milyon 50 bin lirayı, Karacaşar Belediyesi’nden istiyor. Karacaşar, küçük bir belde… Belediye deseniz, belde belediyesi. Anlayacağınız, bırakın 1 milyon lirayı, 200 bin lira ödeyecek maddi güce bile sahip değil.

Nitekim, 1 milyon lirayı duyarak, şaşıran Belediye Başkanı, “Bizim beldeyi satsak bu para çıkmaz” diyor.

BELEDİYE ZOR DURUMDA

Güvence Hesabı, Karacaşar Belediyesi’ne haciz işlemi yapıyor ama haciz yoluyla bile bu paranın karşılanması mümkün değil. Belediyeden, iki yılda, taksitlerle bu parayı ödemesi isteniyor… Bu da mümkün değil. Karacaşar Belediyesi ise 8-9 yılda, aylık 5-10 bin lira ödeyerek, belki bu parayı kapatabileceği önerisinde bulunuyor; o da, İller Bankası’ndan pay alabilirse.

Durum halen netlik kazanmış değil. Ama şu bir gerçek, Karacaşar Belediyesi çok zor durumda. Neden? Üç kuruş gelir olsun diye aldığı minibüse, yıllık 300-400 lira sigorta primi ödemekten kaçan belediye, şimdi 1 milyonluk tazminat ödemek zorunda.

Şunu da belirteyim: Sanmayın ki, Karacaşar Belediyesi bir ilk… Özellikle belediyelere bu şekilde ticaret yapmak hakkı tanındıktan sonra birçok belediye; kamyonlarının, iş makinelerinin, araçlarının zorunlu sigortalarını, maliyetleri artırıyor gerekçesiyle yaptırmıyor. Sonra da ödenemeyecek yüklü tazminatlarla karşı karşıya kalıp, zor duruma düşüyor. Benden uyarması…



Noyan DOĞAN / Hürriyet