Sınırlı Sorumlu İstanbul Gıda Toptancıları İmalat Sanayi ve Depocuları Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi’nin 12 dönümlük arsasının satışında usulsüzlük yaptıkları ve ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla 25 kişi hakkında 5-12 yıl arası hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kooperatifin eski başkanı Ali Zafer Taciroğlu, yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri Osman Kaan, Rasim Keklik, Mahmut Akpınar ve arsanın akrabalarına ait şirkete satışını organize ettiği ileri sürülen Fadıl Akgündüz ile arsayı resmen satın almış görünen Caprisgold Turizm İnşaat Ticaret A.Ş.’nin ortakları İbrahim Obut, Avniye Obut ile diğer şüpheliler hakkında 5-12 yıl kadar hapis istemiyle İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.  

  
Başbakan ‘Sonuna kadar git’ dedi  
S.S. İstanbul Gıda Toptancıları İmalat Sanayi ve Depocuları Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Kopuz, halen başkanı olduğu kooperatifin üyeleri adına hukuk mücadelesine devam edeceklerini söyledi ve şu bilgileri aktardı: “Bu kooperatifin 700 dönüm arazisi (arsası) vardı. 350 dönümüne, 550 bin metrekare inşaat yapıldı. Geriye kalan 350 dönümde de üyeler için işyeri yapılacaktı. Şimdi bu arsa yok. Kooperatif tamamen boşaltılmış. Şu anda yönetim olarak personelin maaşlarını bile kendimiz ödüyoruz. Kooperatifin arsalar dışında malvarlıklarını da, 19 kişilik bir işletme kooperatifi kurup oraya devralmışlar. Konuyu Sayın Başbakana da anlattım. ‘Sonuna kadar git’ dedi. Bürükrasi bazı zorluklar çıkarıyor ama biz yola devam ediyoruz. İddia ediyorum 50 yılın kooperatif yolsuzluğu yapılmış ve biz bunu adım adım ortaya çıkaracağız.”  

SUÇU KABUL ETTİ 

İddianamede şüphelilerin tamamının eylem birliği içinde oldukları belirtildi ve şöyle denildi: 

“Bayrampaşa İlçesi, Sağmalcılar Mahallesi, 4-5-7/1 pafta, 46 ada, 1 parsel sayılı yerdeki taşınmazın satışı, satış yöntemi ve satış bedeli konusunda önceden anlaşarak TCK’nın 235/2.a1, 235/2-2, 235/2.d, 235/3, 235/4, 235/5 maddelerine mümaz; ihaleye fesat karıştırma suçunu işleyerek müşteki kooperatife 3 milyon dolar zarara uğrattıkları, iddia, ifade tutanakları, şüphelilerden Ali Zafer Taciroğlu’nun 12/08/2011 tarihli ifadesindeki suçu kabule dönük ikrarı, bilirkişi raporu, ticaret sicili gazetesi cevabi yazıları gibi tüm soruşturma evrakı içeriğinden anlaşılmakla; şüphelilerin yargılanmasının yapılarak eylemlerine uyan kanun maddeleri gereği cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur.”

ŞİRKET SONRA KURULDU

İddianameye göre söz konusu satış sırasında arsayı üzerine alan ve sonra Caprisgold Ltd’ye devreden Hazinedaroğlu A ve B Gayrimenkul Geliştirme İnşaat Yatırım. A.Ş.’nin ihaleye girdiği tarihte henüz kurulu olmadığı, ihale tarihinin 14 Aralık 2007 olduğu ancak şirketin ticaret sicil kaydında 15 Ocak 2008 tarihinde kurulduğu tespit edildi ve bu şirketin yönetim kurulu üyeleri Ümit Süleyman Hazinadaroğlu, Ülker Hazinedaroğlu ve Turan Hasinedaroğlu’nun de aynı suçlardan yargılanması talep edildi.

BU NASIL SATIŞ

Sınırlı Sorumlu İstanbul Gıda Toptancıları İmalat Sanayi ve Depocuları Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Kopuz, 2010 yılında seçimle göreve geldiklerini belirterek, yaklaşık 700 dönüm arsası bulunan kooperatifin eski yönetim tarafından ‘beş parasız’ bırakıldığını iddia etti. İddianamede Davacı olarak adı geçen Ali Kopuz, “Bu arsanın satışında hem usulsüzlük, hem ihaleye fesat karıştırma hem de sahtecilik var. Kooperatif üyelerinin mağduriyeti ve kamu malı sayılabilecek mülklerin peşkeş çekilmesi söz konusu” dedi. 
  
Bedava devremülkler  
S.S. İstanbul Gıda Toptancıları İmalat Sanayi ve Depocuları Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Kopuz, Fadıl Akgündüz’ün akrabalarına ait eski ünvanı Caprisgold Ltd. olan Caprisgold Tur. İnş. Tic. A.Ş.’nin eski kooperatif arsası üzerinde inşaatını sürdüğündü ‘devremülk’ turizm projezinden çok sayıda devremülkün de koopretaifin eski yöneticileri ve akrabalarına bedava verildiğini tahmin ettiklerini söyledi.  


6 milyon dolar nerde

ALİ Kopuz, Fadıl Akgündüz’e arsa satışının öyküsünü de şöyle özetledi: “Fadıl Akgündüz ile eski kooperatif yönetimimiz oturmuşlar arsayı kooperatiften çıkarmışlar. 12 milyon dolara satıldığına da inanmıyoruz. Bu sadece resmi rakam olabilir. Fadıl Akgündüz’ün bağlantılı şirketine arsa devredilmiş. Akgündüz de arsayı teminat gösterip 9 milyon dolar kredi almış ve onu kooperatife ödemiş. Bu satıştan kalan 3 milyon dolar hiç ödenmemiş. Ayrıca Fadıl Akgündüz projenin ön görünümünde 1.500 metrekare de dükkân yapıp üyelerimize teslim edecekti. Bunu teslim edememesi halinde 3 milyon dolar daha ödeyeceği de sözleşmeye yazılmış. Ancak ne bu dükkanlar yapıldı ne de yapılamadığı için 3 milyon dolar ödendi. Satış sözleşmesindeki resmi rakamlara göre bile üyelerimizin hakkı olan 6 milyon dolar ortada yok. Satış öncesi teminat mektubu da alınmamış.”


Sadi ÖZDEMİR