AYSEL ALP

Sağlık bakanlığı'nın bazı birimlerinden T.C'nin kaldırılması TBMM'de muhalefet partilerinin soru önergelerine neden olurken, şimdi de bazı bankalar, kanallar ve gıda üreticilerinin kullandığı 'Türk, Türkiye, Cumhuriyet' ifadelerinin değişip değişmeyeceği tartışması başladı. 

Bazı illerde Ticaret Sicil Müdürlüklerinin şirket unvanında 'Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli' kelimesi bulunan şirketlere, 'isminizi değiştirin' uyarıları göndermesi kafalarda soru işareti yaratırken, aslında uygulamanın Türk Ticaret Kanunu'ndan kaynaklandığı öğrenildi. 

1957 tarihli eski Türk Ticaret Kanunu da 13 Ocak 2011 yılında yürürlüğe giren yeni kanun da şirket unvanlarında 'Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli' kelimesi bulunmasına izin vermiyor. Bu sadece Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün oluyordu. Yeni kanunda da bu durum korunurken, gözden kaçan şirketler nedeniyle  az sayıdaki Ticaret Sicil Müdürlüklerinin ilgili şirketlere yazı yazarak yasa gereği 'unvanlarından bu sözcükleri çıkarmaları' istendi. 
 
ZİRAAT BANKASI, KANALTÜRK, CNNTÜRK, CUMHURİYET SUCUKLARI NE OLACAK?
 
Bu durumda isimlerinin başında 'Türkiye Cumhuriyeti' ve 'Türk' ifadeleri yer alan Ziraat Bankası, İş Bankası ve Ekonomi Bankası gibi bankalar ile Kanaltürk, CNN Türk, Habertürk gibi kanallar; Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet sucukları ne olacak?

Yetkililer, Ziraat Bankası, İş Bankası, Ekonomi Bankası'nın başlarına Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ifadelerini bakanlar kurulu kararıyla aldıklarına dikkat çekerek, dolayısıyla yasa gereği herhangi bir değişiklik yapmalarına gerek olmadığını vurguladılar. Kanaltürk, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Sucukları'nın ise şirket ünvanı değil 'marka' olduğunu belirterek, onlar için de bir sorun olmadığına dikkat çektiler.

Yine yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliklerinde 'Turkey, Turk' gibi İngilizce ifadelerin yer almasına da yasanın cevaz verdiğini bildirdiler.
 
İŞTE O MADDE:
 
6102 tarihli Türk Ticaret Kanunu'nun 46. maddesinin 3. fıkrası şöyle:
 
"(3) “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir."


Bakan Müezzinoğlu’ndan 'T.C.' açıklaması