ŞİKAYET ÜZERİNE BAŞLAYAN SORUŞTURMA
Soruşturma, müştekilerden Önder Kıvanç'ın İstanbul Emniyeti Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü'ne verdiği şikayet dilekçesiyle 5 yıl önce başladı. Ö. K.şikayet dilekçesine göre olay şöyle gelişti; 2010 yılında Mecidiyeköy'de "Kredi kartları danışma merkezi" yazılı bir iş yerine giren ve kart borcu bulunan Kıvanç, merkezin sahibi A.K. ile görüştü. A. K. kredi kartı borçlarını kendilerinin yatırabileceğini bu işlemde yüzde 25 oranında zarar edebileceğini ve danışmaklık ücreti olarak 850 lira vermesi gerektiğini anlattı.

BORÇLAR KATLANDI İDDİASI
Ö.K'nın 2  kredi kartını, şifreleri ve limit bilgilerini alan A.K, 1 ay sonra verdiği kartların borçlarını ödedi. Güven duygusuyla diğer kredi kartlarını da teslim eden Ö. K.'nın 43 bin lira olan borcu 90 bin liraya çıktı ve kartları ile kontör ticareti yapıldı. 3 mağdurun da aynı şekilde Pendik'te de şubesi bulunan merkeze başvurup aynı şekilde kartlarını verdiği olayda mağdurlar borçlarının katlandığını belirtti.

"TEFECİLİK" SUÇU
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nun hazırladığı iddianameye göre, 4 müşteki içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle, kredi kartları üzerinden borçları yapılandırdıklarını öğrendikleri şüphelilerle temasa geçti. Müştekilerin, şüphelilere kredi kartlarını kendi rızaları ile teslim ettiği belirtilen iddianamede, "Şüphelilerin kredi kartlarını müştekilerin onayları dahilinde limitlerinin yükseltip yapılandırılarak borç limitine göre her karttan komisyon aldıkları, birden çok müştekiye yönelik olarak kazanç elde etmek amacı ile ödünç para vererek tefecilik suçunu işledikleri anlaşılmıştır" denildi. 9 kişi hakkında "Tefecilik" suçundan 3,5'ar yıldan 8 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

"10 BİN LİRA OLAN BORCUM 70 BİN LİRA OLDU"
Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan şüphelilerden H. Ş,  kredi kartı borcu olan insanların kendilerine başvurduğunu belirterek, "Kredi kartlarını kontör satışı yapan firmalara yönlendiririz. Buradan aldığımız kontör 100 liralık ise 95 lirasını kart sahibine elden veririz. Olayda mağdur yoktur" diye savunma yaptı. Mağdurlardan N. A. ise,"Kredi kartımı kendilerine teslim etmem halinde her ay 850 lira vermem karşılığında 10 bin lira olan borcumun 1,5 sene içinde kapanacağını söylediler. Borcum bitmedi, katlanarak 70 bin lira oldu" diye konuştu. Mahkeme, duruşmaya katılmayan sanıkların gelecek celse beyanlarının alınması için davayı erteledi.


Arzu KAYA İstanbul DHA