Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakkında Tebliğ'de değişikliğe gitti.

SPK'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ortaklıktan çıkarmak için gerekli pay oranı yüzde 95'ten yüzde 98'e çıkarıldı. Tebliği ile herhangi bir şekilde sahip olunan paylara ilişkin oy haklarının, ortaklığın oy haklarının yüzde 98'ine ulaşması veya bu konumda iken ek pay alınması durumunda, hakim ortak açısından diğer pay sahiplerinin tamamını ortaklıktan çıkarma hakkı, diğer ortaklar açısından da paylarını hakim ortağa satma hakkı doğduğu bildirildi.

Tebliğde, "Ortaklıktan çıkarma ve satma  haklarının kullanılabilmesi için şart olan ve dördüncü maddede belirtilen yüzde 98’lik oy hakkı oranı, 31/12/2014 tarihine kadar doğmuş olan ve doğacak hakların kullanımında yüzde 95, 31/12/2017 tarihine kadar doğacak hakların kullanımında ise yüzde 97 olarak dikkate alınır." denildi.

BORSADAN ÇIKMAK ZORLAŞTI
Uzmanlar SPK'nın yatırımcıyı korumak ve borsadan çıkan şirketlerin sayısını azaltmak için böyle bir uygulamaya gidildiğini belirtiyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun Temmuz başında yayınladığı tedbir ile halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan şirketler için borsadan çıkışı kolaylaştırmasıyla birçok dev şirket için borsadan çıkışı kolaylaştırmıştı. Türk Demirdöküm, Petrol Ofisi, Mutlu Akü, Alternatif Bank, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri gibi firmalar bu hakkı kullanarak borsadan çıkmak için başvurmuştu. Yüzde 95 kuralı yıl sonuna kadar korunduğundan bu şirketlerin başvuru süreçleri sekteye uğramayacak.

BORSAYA GİREN ŞİRKET İKİ YIL ÇIKAMAYACAK
Ortaklık paylarının borsada işlem görmeye başlamasından itibaren iki yıl süreyle ortaklıktan çıkarma veya satma hakkının kullanılamayacağı belirlenen tebliğ ile ayrıca, Kurula yapılmış mevcut başvurular için şu düzenleme getirildi:
     
"Kurula ortaklıktan çıkarma hakkının kullanılabilmesine yönelik olarak yapılmış başvuruların sonuçlandırılmasında, hakim ortağa ortaklıktan çıkarma hakkını kullanıp kullanmak istemediğini yeniden değerlendirebilmesi için bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir aylık süre tanınır. Bu sürede satma hakkı kullanılamaz. Hakim ortağın ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmaktan vazgeçtiğini kamuya açıklaması durumunda satma hakkının kullanılmasına başlanılması için hakim ortağın ek pay alması gerekir. Hakim ortağın ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmak istediğini kamuya açıklaması durumunda ise, satma hakkının kullanımına ilişkin hak düşürücü süre kamuya yapılan söz konusu açıklama tarihi itibariyle başlar. Hakların kullanım bedelinin hesaplanmasında başlangıç tarihi olarak ise hakim ortağın ortaklıktan çıkarma hakkının kullanımına ilişkin kamuya yaptığı ilk açıklama tarihi esas alınır."