ÖZEL LİSELERDE ÖĞRENCİ BAŞINA 6250 LİRA TEŞVİK
 
Yeni düzenlemeyle, meslek lisesine kayıt olan öğrenciler, 10'uncu sınıftan itibaren 'iş kazası risklerine karşı' devlet tarafından zorunlu sigorta kapsamına alınacak. Organize sanayi bölgeleri (OSB) dışmda açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına 4000 ile 6250 lira arasında devlet teşviği ödenecek. Çıraklık eğitimi alan öğrenciler isterlerse üniversiteye gidebilecek. Bu öğrencilere 4 yılın sonunda ustalık ve işyeri açma belgesi verüecek. 
 
50'YE ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR

Sanayicinin, işverenin en büyük derdi yeterli beceri ve bilgiye sahip eleman bulamamak. Bu yüzden meslek liselerine son yıllarda ağırlık verildi. Devlet de meslek liselerinin önünü açmak için yeni teşvikleri devreye almaya başladı. Son hazırlanan 'reform paketi' ise Başbakanlık'a gönderildi. Yeni düzenleme hem meslek liselerini hem de meslek liselerinde eğitim görecek öğrencileri teşvik etmeyi amaçlıyor. 
Personel açığı kapanacak Yasa değişikliğin Başbakanlık'm incelemesinin ardından Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi ve bir karar alınması halinde TBMM'de görüşülecek. Kanunun yürürlüğe girmesiyle, özel sektörün ihtiyaç duyduğu eğitilmiş işgücünün sağlanması ve meslek liselerine devam eden öğrencilerin eğitimdeki payının yüzde 48'den yüzde 50'ye çıkarılması hedefleniyor. Yani çırak, kalfa ve ustaların yetiştirilmesiyle ilgili radikal önlemler gündemde. 
 
Fabrika ve atölyede eğitim Düzenlemeye göre; istihdam garantisi veren her özel sektör, özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi işgücünü kendi yetiştirebilecek. Böylece açılacak özel okullarda öğrenim gören meslek lisesi öğrencileri, bir taraftan da fabrika ve atölyelerde sektörün teknik bilgilerini öğrenebilecek. 
 
Öğrenciler, mezuniyetlerinin ardından uygulamalı eğitim aldığı fabrikalarda istihdam edilebilecek. 
 
260 LİRASI DEVLETTEN
 
Yasa değişikliğinde, özel sektörde işgücünün artırılması ve meslek liselerinin özendirilmesi için bir takım tedbirler de yer alıyor. Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara en az asgari ücretin (1300 TL) yüzde 30'u (390) kadar maaş zorunluluğu getiriliyor. 
Bu kapsamda, öğrencilerin stajlarındaki maaşlarının 3'te 2'si devlet (260 TL), 3'te 1'i de (130 TL) özel sektör tarafından ödenecek. 
 
Öğrenciler, mesleki eğitimlerine devam ederken açık liseden diplomalarını alıp üniversiteye de devam edebilecek. 
 
ÇIRAKLARIN SİGORTASI YAPILACAK
 
Düzenlemede, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor. Bu merkezlerde eğitim gören öğrenciler, haftada bir gün genel meslek derslerini alacak, 5 gün de sektörde çalışacak. 
 
Çalışırken öğrencilerin sigortaları yapılacak ve bu öğrencilere asgari ücretin en az yüzde 30'u (390 lira) kadar net maaş ödenecek. 
 
Esnaf ya da firmalar, öğrencilere 390 liradan daha yüksek miktarda ücret ödeyebilecek.