Trafik sigortasında bu noktaya nasıl gelindiğine, fiyatların neden arttığına hiç girmeyeceğim. Bugüne kadar, bu konuya birçok defa değindim ve tahmin ediyorum memlekette artık trafik fiyatları hakkında yaşananları bilmeyen yoktur. Şunu da biliyorum; nisan ayında, trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yapan yasa çıktıktan sonra, tüm kesimlerin fiyatların hemen düşeceği yönünde beklentisi vardı ama olmadı. Neden, fiyatların düşmediğine de değinmeyeceğim, çünkü geçmişte bu konuyu da yazdım.

Ancak tüketicinin; yasa çıktıktan sonra trafik sigortasının fiyatı arttı mı, ne kadar arttı, yerinde mi saydı sorularının cevabını bilmeye hakkı var. İşte, bu konuya değineceğim. Peşin peşin söyleyeyim, vereceğim rakamlar ortalama fiyatlardır. Yani, otomobilinden taksisine, motosikletinden kamyonuna, tüm araçların ortalama primleridir. Aracına, hasar durumuna göre bunun üstünde de ödeyen vardır, altında da. O yüzden ‘ben iki katı ödedim’, ‘o fiyata sigorta mı var’ demeyin.

ORTALAMA PRİM, 823 LİRA
Nisan ayında yani, yasanın çıktığı ay, ortalama trafik sigortası fiyatı 817 liraymış; mayıs ayında ortalama fiyatı, 823 lira olmuş. Haziranın ilk 10 gününde de ortalama primler 816 lira civarında seyretmiş. Tabloda hem geçen yılın hem de bu yılın aylık primlerini detaylı bulabilirsiniz. Bu da şunu gösteriyor ki, yasa çıktıktan sonra, trafiğin fiyatı, son bir ayda yüzde 0.73 artmış. Haklı olarak diyeceksiniz ki, ‘yasa çıktı yine de fiyat artıyor’. Daha açık şöyle anlatayım: 2015 Ocak ayında ortalama fiyat 287 lirayken, bu yılın başında 590 liranın üzerine çıktı. Tüketici, sigortasını yüzde 110 zamlı yaptırdı ki, fiyat tartışması da bundan kaynaklandı. Son bir buçuk yılda da fiyat artışı yüzde 150’leri buldu, hasarlı araçlarda bu artış daha da fazla oldu.

YASANIN ETKİSİ GÖRÜLÜYOR
Ne mi demek istiyorum? Yasa çıktıktan sonra sadece bir ayda, trafik sigortasındaki fiyat artışı, yüzde 1’lerin altına düştü. Yani, yüzde 150’lerden, yüzde 1’lere geldi ki, muhtemelen önümüzdeki aydan itibaren fiyat artışı duracak. Biliyorum, beklenti bu değildi ama geçmişte de söyledim, şimdi de söyleyeyim; primler düşmeyecek, artık 300-400 liralara trafik fiyatı olmayacak. Muhtemelen de ortalama fiyatlar, bugünkü gibi 800-900 liralarda kalacak. Tabi, hasarlı sürücüler için değil.

Otobüslerin primi ise yüzde 20 zamlandı
Nisan ayında çıkan yasa ile şehirlerarası yolcu taşıyan araçların zorunlu yaptırdığı karayolu taşımacılık sigortası kaldırıldı. Düne kadar, bu araçlar hem taşımacılık sigortası hem de trafik sigortasını yaptırmak zorundaydı ve iki sigortaya da ayrı ayrı prim ödüyorlardı. Yasa ile taşımacılık ile trafik sigortası birleştirildi ve yolcuların zararları trafikten karşılanmaya başladı. Yeni uygulamanın amacı, iki sigorta yerine tek sigorta yapılarak, otobüs şirketlerinin ödediği primin düşmesiydi. Ama beklenen olmadı, zorunlu iki sigorta birleşip, teminatlar da ikiye katlayınca; sigorta şirketleri bunu primlere yansıttı ve otobüslerin trafik sigortası fiyatı yüzde 20’nin üzerinde zamlandı.



Noyan DOĞAN/Hürriyet