ERCAN BAYSAL - ANKARA

İl özel idareleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve çok sayıda belediyenin yakıt gideri mobil takip sistemi ile birlikte önemli oranda düştü. Mobil araç takibi taktıkları kurumların yakıt giderinin ilk iki ay içerisinde yüzde 25-30 oranında düşüş gösterdiğine dikkat çeken Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, takip edilmenin şoförleri dikkatli kullanmaya zorladığını kaydetti. Hıncal, “Kamuda araçlar gereksiz yere kullanılabiliyor. Bizim kurduğumuz sistemle hem araçların amacı dışında kullanımının önüne geçilmiş oluyor hem de çöp toplama ve orman yangınları ile mücadele gibi kritik işlerde daha iyi yönlendirme yapılabiliyor.” dedi.

Yaptıkları iş ile kimseyi takip etmediklerini ve gizli bir iş yapmadıklarını vurgulayan Özer Hıncal, sadece sistem kurduklarını, sistemi kurduran kurumun takibi gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Emniyet ve savcılık ile sürekli koordinasyon halinde olduklarını ifade eden Hıncal, mahkeme kararı olmadan hiçbir şekilde müşterilerinin takip bilgilerinin verilmediğini kaydetti. Kurulan sistem ile araçların takibinin yanı sıra uzaktan kilitleme ve çalıştırma işlemlerinin de yapılabildiğini dile getiren Hıncal, “Bu kapsamda önemli hırsızlık olaylarının da önüne geçildi. Bir bankanın içi para dolu aracı çalınmıştı. Güzergah değişikliği olup kapısı açılınca müdahale edildi. Araç uzaktan durduruldu. Bunun üzerine hırsız bankanın para dolu aracını bırakıp kaçtı.” diye konuştu.

2005’te yerli sermaye ile kurulan ve 18 bin müşterisi olan firmanın cihazları Türkiye genelinde 230 bin taşıtta bulunuyor. Müşteriler arasında kamu kurumlarının yanı sıra spor kulüpleri, bankalar gibi çok sayıda özel şirket de yer alıyor. Firmanın sadece kamudaki müşteri sayısı 60. Mobil takip sistemi taktırmanın araç başına 2 yıllık maliyeti 500 lirayı buluyor. 2 yıldan sonraki aylık maliyet yaklaşık 9 lira. Hıncal, firma olarak ürettikleri cihaz ve yazılımların yüzde 100 yerli olduğunun altını çizdi.