Hürriye'ten Dinçer GÖKÇE'nin haberine göre; 60 yıla yakın geçmişi ile gıda sektörünün önde gelen oyuncuları arasında yer alan Tamek Gıda Konsantre Sanayii ve Tic. A.Ş. (Tamek Gıda) ortaklar arasında bir dizi konuda anlaşmazlık yaşandığı belirlendi. Toplam 10 hissedarı bulunan Tamek Gıda’da hisse sahibi isimlerden ikisi ise İkbal Meral Taşlıklıoğlu ve eşi Haluk Taşlıklıoğlu.

‘O KARARLAR İPTAL EDİLSİN’ DAVASI 
Tamek Gıda’nın 2014 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, geçtiğimiz 22 Nisan’da şirketin Beşiktaş’taki merkez ofisinde yapıldı. Şirket ortaklarının önemli bir bölümünü avukatları temsil etti. Genel Kurul’da alınan kararlara, avukatları aracılığı ile muhalefet şerhi koyan Taşlıklıoğlu ailesi, anılan toplantıda alınan kararların iptali için mahkemenin yolunu tuttu. Dava İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 14 Temmuz günü açıldı. Mahkeme 22 Temmuz günü aldığı ara kararda ilk duruşma için 16 Aralık 2015’e gün verdi.

AYLIK 15 BİN LİRALIK HUZUR HAKKI
Dava konusu edilen ve iptali istenen kararlardan biri Tamek Gıda yönetim kurulu başkanı M. Melih Sipahioğlu ve eşi Güngör Sipahioğlu’na ödenen aylık huzur hakkı miktarı. Genel Kurulda alınan karara göre Sipahioğlu çiftine aylık 15 bin TL huzur hakkı ödenecek.  Diğer yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Celâl Şengör’ün oğlu H. C. Asım Şengör, Yıldız Budin ve Mustafa Ülkan Delikan’a ise aylık 2 bin 500 TL huzur hakkı ödenmesi kararlaştırıldı. Taşlıklıoğlu ailesinin avukatı Dr. Hamdi Yasman  mahkemeye sunduğu dilekçede, şirket ortaklarına kâr payı dağıtılmadığına vurgu yaparak aylık ödenecek 15 bin TL huzur hakkı için ‘fahiş’ değerlendirmesi yaptı.

RAPORLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
İptali istenen kararlardan biri de Genel Kurul’da ibra edilen Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ve Bağımsız Denetim Raporu oldu. Dava dilekçesine göre söz konusu raporlar gerçeği yansıtmıyor. Dava başvuru dilekçesinde seçilen yeni yönetim kurulunun ibrasına yasaya aykırı davranıldığı savunularak, ikbal Meral Taşlıklıoğlu’nun yönetime girmesinin engellendiği savunuldu.

PROF. DR. ŞENGÖR DE ORTAK 
Geçtiğimiz aylarda açıklanan İSO 500 listesine 332 milyon TL cirosu ile 307. sıradan giren Tamek Gıda’nın 10 hissedarı bulunuyor.  Tamek Holding A.Ş.’nin çoğunluk hisseye sahip olduğu Tamek Gıda’da hissedarlar yakın akraba konumunda. Şirketin ortakları arasında kurucular M. Melih-Güngör Sipahioğlu çiftinin yanı sıra kızları Sema Kızıl, Selda Sipahioğlu ile Yılız Budin, Prof. Dr. Celâl Şengör, Şengör’ün oğlu Asım Şengör ile Şengör’ün kardeşi İkbal Meral Taşlıklıoğlu ve Haluk Taşlıklıoğlu yer alıyor. Davaya ilişkin aradığımız Sipahioğlu ailesinin avukatı ise konu ile ilgili bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.