Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) sisteminin inşası ve tadili ile ilgili proje şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV'den muaf tutulacak.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki TANAP sistemine ilişkin milletlerarası anlaşmada yapılan değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, ulusal kanunlardaki yedek akçeye ilişkin yükümlülükler, proje ile ilgili faaliyeti yürüten şirkete, şubesine veya iştiraklerine uygulanmayacak.

Şirket, yıpranma ya da amortisman için Uluslararası Raporlar Standartları'nın gerektirdiği gibi herhangi bir fon ayırmak zorunda olmayacak.

Sistemin, inşası ve tadili ile ilgili proje şirketine sağlanacak tüm mal ve hizmetlerin teslimi KDV'den muaf tutulacak. Söz konusu muafiyet, 1 Ocak 2014 itibariyle geçerli olacak.

Bakanlar Kurulu kararı ile proje iştirakçilerinin ithalatlarından kaynaklanan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için muafiyet tanınabilecek.

Eskişehir çıkış noktasında her 1.000 metreküp gaz için 79 dolar ve buna ilişkin yakıt masrafı ve Trakya çıkış noktasında aynı miktarda gaz için 103 dolar ve buna ilişkin yakıt masrafı, her durumda yüzde 100 kapasite kullanımını esas alacak. 2018'den başlayarak, her yıl yüzde 1 arttırılacak birim tarifeleri ödemesi, BOTAŞ'ın diğer ilgili anlaşmaları ve düzenlemeleri hususunda anlaşmaya varılacak.

Söz konusu değişiklik, belirlenen prosedürlerin tamamlanması sonrasında yürürlüğe girecek.