Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren konfederasyonlarının kıdem tazminatı, taşeron işçilik ve uzaktan çalışma konularını görüştüğü toplantıda Bakanlık'ın hazırladığı yeni düzenleme taslağı tartışıldı.
 
Taslak, taşeron işçilik sisteminin işçi haklarını koruyacak şekilde daha da yaygınlaştırılmasını öngörürken kıdem tazminatı sisteminin bireysel kıdem tazminatına dönüştürülmesini, böylece taşeron işçilerin kıdem tazminatını garantiye alınmasını hedefliyor. Taslak yürürlüğe girerse, taşeronların yıl sonlarında girdi-çıktı yaparak işçiye kıdem tazminatı ödememe yöntemi son bulacak.
 
Tam ve düzenli ücret
 
Mevcut taşeron sistemde, çalışan işçilerin maaşlarını tam ve zamanında almalarını fiilen kontrol eden bir mekanizma bulunmuyor. Taslak düzenleme asıl işverene, her ay ücretlerin zamanında ve tam ödenip ödenmediğini kontrol etme, ödenmemişse ödeme yükümlülüğü getiriyor. Dolayısıyla taşeron işçinin maaşına ikinci patron garantisi gelmiş olacak.
 
Mevcut durumda ihale sürelerinin alt sınırına ilişkin bir kısıtlama olmadığı için işçiler her yıl işini kaybetme riski taşıyor. Yeni düzenlemeyle kamu hariç bazı ihalelerin alt süresi en az 3 yıl olacak. Taşeronun iş süresi 3 yıla uzayacağı için taşeron işçilerin iş garantisi de 3 yıla çıkabilecek.
 
Haciz ve iflasta işçi alacağı öncelikli
 
Halen yürürlükte olan sistemde taşeronun iflas etmesi ya da hacze uğraması durumunda işçilerin alacakları kaybolabiliyor. Yeni taslakla bu sorun, işçi alacaklarının haciz masasında öne yazılması yoluyla çözülebilecek.
 
Kadrolunun ücreti ödenecek
 
Taşeron işçilik, özellikle kamuda kritik davalara yol açtı. Halen kamuda çalışan taşeron işçiler dava açtıklarında, muvazaalı durum bulunursa kadroya geçebiliyor. Yeni sistemde ise taşeron işçiye, muvazaa durumunda kadrolu çalışan personelin aldığı maaş verilecek.


 
ERDOĞAN SÜZER