Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Başbakan Yıldırım’ın yeni bir çalışma için talimat verdiğini söyledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN YENİ BİR ÇALIŞMA TALİMATI

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın Maliye Bakanı Naci Ağbal’a yeni bir çalışma yapma talimatı verdiğini öğrendiklerini bildirdi. Arslan, “Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak” dedi. 

SIFIRDAN YENİ BİR MODEL GELEBİLİR

65. hükümetin programında taşeron işçilerle ilgili bir maddenin bulunmadığını, taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan, “Sayın Başbakan’ın, Maliye Bakanı’na bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. Asıl iş, yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadelerin aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi de düşünüyorum. Daha önceki düzenlemenin kapsamını, yani asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele, yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Dolayısıyla bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz” dedi. 

İKİ YILDIR BİTMEYEN SÜREÇ

Taşeronlarla ilgili çalışma son 2 yıldır gündemde, ancak bugüne kadar sonuç alınamadı. İlk olarak 2 yıl önce çıkarılan torba yasada, taşeron çalışma yapılacak alanların sınırlanacağı hükmüne yer verildi. Ancak bugüne kadar bu konuda gerekli düzenleme yapılmazken, mart ayı içinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu taşeron çalışmayı tamamen ortadan kaldıracaklarını ve taşeron çalışanların özel bir sözleşme kapsamına alınacağını açıklamıştı. Bunun kadroya alınma anlamına gelmediğini belirten Davutoğlu, konuyla ilgili yasa taslağının ise birkaç hafta içinde hazırlanacağını belirtmişti. Ancak haziran ayına gelinmesine karşın bu konuda da henüz bir taslak tartışmaya açılmış değil.

RAKAMLAR

1.4 milyon kişi
Kamu ve özelde toplam taşeron sayısı

740 bin kişi
Kamudaki taşeron sayısı

720 bin kişi
Hükümetin taşeron düzenlemesinden yararlanacak işçi sayısı

200 bin kişi
Kamuda asıl işi yapan işçi sayısı