ERCAN BAYSAL
 
Kamuya borcu olanların araçlarına elektronik ortamda haciz konulması projesi altyapıya takıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Adalet Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yer aldığı çalışmada bazı kurumlar yazılım çalışmalarını tamamlayamadığı için sistem tam olarak hayata geçirilemedi. Yılbaşından itibaren devreye girmesi gereken elektronik haciz sisteminde işlemler kâğıt ortamında yürütülüyor. Emniyet tüm kurumlara ayrı ayrı icra takibine ilişkin cevap vermek zorunda kalıyor. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre SGK ve yargı ayağına yönelik gecikme yaşanıyor. Gelir İdaresi’nin yazılımını tamamlamasına rağmen emniyet sistemi tam olarak işletemediği için hacizdeki karışıklık da devam ediyor.
 
Vergi borcu, SGK prim borcu veya mahkeme harcı gibi kamu alacaklarına elektronik ortamda haciz konulamıyor. Taşıtlara e-haciz yapılamadığı için sistem kâğıt ortamında yürütülüyor. Dört kamu kurumunun sisteminin tam olarak devreye girmesiyle, yazışmaların en az seviyeye indirilmesi ve ilk olarak hangi kurumun icra sürecinin başlatılmasındaki karışıklığın giderilmesi hedefleniyor. Örneğin herhangi bir mükellef farklı şehirlerde iş yaptı ise borcu için farklı vergi daireleri icra takibi başlatıyor. Bu hem kamunun imkânlarının boşa harcanmasına hem de sürecin uzamasına neden oluyor. Bir taşıta farklı kurumlar da haciz koyabiliyor.
 
Sistemin sağlıklı çalışması için tüm kurumların altyapısını, tamamlanmasını beklediklerini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Normalde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren projenin tam olarak hayata geçirilmesi gerekiyordu. GİB ile Emniyet Genel Müdürlüğü, kendi sistemlerini tamamladı. Sistemin tam olarak işlemesi için SGK ve yargı ayağının da tamamlanması gerekiyor.” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı arasında 6 Temmuz 2012 tarihinde e-haciz projesine ilişkin protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında GİB birimleri tarafından araç tescil kayıtlarına elektronik ortamda “takyidat şerhi” eklenilmesi, kaldırılması veya muvafakat verilmesine yönelik programların hazırlanması amacıyla analiz, tasarım, yazılım ve test çalışmaları yapıldı.
 
Otoparkta araç unutma bitiyor
 
Sistemin tam olarak devreye girmesi ile birlikte emniyetin otoparkında bekleyen hacizli araçların elden çıkarılmasına yönelik çalışmalardaki sürecin de hızlandırılmasına yönelik formül üzerinde çalışılıyor. Yedieminde bekletilen ve unutulan araçların kısa sürede elden çıkarılması planlanıyor. Bu kapsamda gereksiz yere otopark ücreti ödenmesinin de önüne geçilmiş olacak. Maliye, bu kapsamda vergi dairelerine uyarıda bulunuyor. Elektronik haczin kapsamını genişleten Maliye Bakanlığı, taşıtların yanı sıra gayrimenkul, gemi ve diğer araçlara da elektronik ortamda el koymanın hesaplarını yapıyor. E-haciz sisteminin genişletilmesiyle birlikte elektronik haciz, mal varlıklarının önemli bir kısmına uygulanacak. Vergi borcunun mükellefin banka hesabından otomatik olarak cebren tahsilinin sağlandığına dikkat çeken yetkililer, hacizli malların da kısa sürede elden çıkarılması ile birlikte kamunun alacağını tahsilde yaşadığı sorunların da önüne geçilmiş olacağını kaydetti.