7’den 70’e milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba tasarı Meclis’e gönderildi. Teröre destek veren şirketlere kayyum atanabilecek. Fahiş fiyatları nedeniyle tepkilere neden olan zorunlu trafik sigortası değişiyor. Gençlerin GSS borcu silinecek

MİLYONLARI İLGİLENDİREN TORBA YASA MECLİS'TE

Hükümet, sağlık sigortası prim borçlusu gençlerden çocuklarıyla yaşadığı için 65 yaş aylığı alamayanlara, yatırımcıdan işverene prim desteğine kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba tasarıyı Meclis'e gönderdi. Tasarıda en fazla dikkat çeken maddelerden biri terörün finansmanıyla ilgili yasanın güçlendirilmesi oldu. Tasarıda öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

EL KONULABİLECEK: Terörün finansmanı yasası güçlendiriliyor. Bu suçla mücadelenin daha etkili yürütülebilmesi için zorunluluk halinde şirket yönetimine kayyım tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla izleme tedbirleri terörizmin finansmanı suçu bakımından uygulanabilecek.

GENÇLERE MÜJDE: Gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları siliniyor. Bu kapsamda 5 milyon gencin yaklaşık 7 milyar lira borcu var.

65 YAŞ AYLIĞI: 65 yaş aylığı alan vatandaşlar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarını alabilecek, maaşlarından kesinti yapılmayacak. Yaşlılık aylığı almak için artık hane halkı geliri, maaş alabilme kriterlerine etki etmeyecek. Kişinin sadece kendi gelir durumu dikkate alınacak.

YAPIYA ABONELİK: Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartı ile izinsiz yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek.

 İŞVERENE PRİM DESTEĞİ: Sosyal destek alan vatandaşları istihdam eden işverene sigorta primi desteği verilecek. Sosyal yardım ve istihdam bağlantısı etkinleştirilecek. Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği belirlenen işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destekten yararlanamayacak.

İŞÇİ İZİNLERİ DÜZENLENİYOR: İşçilerin yıllık izinlerini her defasında 6 günden az olmamak üzere 5 defada kullanabilmesine imkân sağlanacak.

KANAL İSTANBUL'UN ALTYAPISI OLUŞTURULUYOR

Kanal İstanbul Projesi için yasal düzenleme yapılıyor. İlgili kanunda "su yolu" tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi", su yolu olarak tanımlanıyor. Su yoluna isabet eden hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idareler tarafından satılamayacak başka bir amaçla kullanılamayacak. Kanal İstanbul projesi için Mera Kanunu'nda da değişikliğe gidilecek.

SENDİKALARDAN ŞEHİTLERE YARDIM

Sendika ve konfederasyonlar şehit yakınları ve gazilere ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek. Öte yandan kayıt dışılıkla mücadelede etkinliği artırmak için 2 bin 610 adet sosyal güvenlik denetmeni ve sosyal güvenlik denetmen yardımcısı alınacak.

TRAFİK SİGORTASINA YENİ DÜZEN

Torba tasarı fahiş fiyatları nedeniyle tepkilere neden olan zorunlu trafik sigortasında da değişiklik öngörüyor. Buna göre, kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına ödenen destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanması standart hale getiriliyor. Kişilerin kusurundan yararlanamaması ilkesi benimseniyor. Sigortalının sorumluluğu altında olmayan konularda şirketin tazminat ödeme yükümlülüğü ortadan kaldırılıyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Sigortalının sorumluluğu altında olmayan hususlarda şirketin tazminat ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldıran tasarıyla trafik sigortası kapsamının genel şartlarla belirlenmesi hususunda yetki alınıyor. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sigorta şirketleri açısından belirsizlikler ortadan kalkacak, tazminat yükü öngörülebilir hale gelecek, fiyatlamada istikrar sağlanacak" diye konuştu.



Kaynak : Sabah