ERCAN BAYSAL

Tüzel kişilerin kullandığı ticari kredilerde kefil olmak için artık eş rızası şartı aranmayacak. Bu kural diğer kredilerde geçerli olmayacak. MÜSİAD'ın Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borçlar Kanunu ile getirilen ‘eş rızası' şartına ilişkin çalışma yürütüldüğünü söyledi. Babacan, "Kendi şirketine veya ortağı olduğu bir şirkete kefil olurken belki eş muvafakati aranmayacak ama bir arkadaşına, yabancı birine kefil oluyorsa eşi bundan haberdar olsun istiyoruz. Çünkü aile faciaları yaşanabiliyor. Çalışmada henüz son noktayı da koymadık." dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MÜSİAD’ın Genişletilmiş Başkanlar Top-lantısı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Süresi geçen yıl sonunda biten iş dünyasının talep ettiği Teşvik Yasası’nın devam etmeyeceğini aktaran Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptıkları çalışma ile 5084’ün sosyal güvenlik primleriyle ilgili artılarının yeni istihdam teşvik paketi içerisinde yer alacağını bildirdi. Babacan, ayrıca enerji maliyetlerini artırmak amacıyla linyitten elektrik üretilen kömür santrallerinin de yerli üretimi desteklemek amacıyla teşvik edileceğini açıkladı. Hapis cezasının kaldırılmasının ardından ödenmeyen çek miktarının artış göstermesi ile birlikte ekonomi yönetimi konuyla ilgili somut bir adım attı. Çek alınacak kişinin pozitif ve negatif sicili internet üzerinden veya akıllı telefonlar üzerinden, bugün itibarıyla öğrenilebilecek. Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) çeklerle ilgili bilgisayar altyapısını hazırladığını belirterek, sahibinin rızası ile çek alınacak kişinin pozitif ve negatif sicilinin daha kolay görebileceğini kaydetti. Babacan, sistemin tamamen oturmasını beklediklerini ve Ocak’ın 15’i gibi ayrıca bir tanıtım yapacaklarını belirterek, “Cep telefonu faturaları veya elektrik faturaları ya da bankalardan konut kredileri, kredi kartı ödemeleri... Yani bir vatandaşın borçlanıp ödediğiyle alakalı ne var ne yoksa o kredi sicilinde yer alacak.” dedi. 

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unun KOBİ’lerden oluştuğunu belirterek, iki temel problemin altyapı ihtiyacı ve makul maliyetle finansmana erişmek olduğunu aktardı. Olpak, “Özellikle KOBİ’ler krediye ihtiyacı olmadığını ispat etmeleri halinde, ancak krediye ulaşabilmektedirler. Bu noktada bankaların adeta bir postacı gibi çalışmamaları gerekmektedir. Bilançosunu ortaya şeffafça koyan projelerin desteklenmesi de ciddi bir şekilde gündeme alınmalıdır.” dedi. Olpak, MÜSİAD Ekonomi Anketi’nin sonuçlarını da açıkladı. Ankete göre, 2012 yılında MÜSİAD üyelerinin yüzde 55’i yeni yatırım yaptı ve yüzde 68’i yeni eleman istihdamı gerçekleştirdi. Üyelerin yüzde 47’si 2013 yılının 2012 yılına göre daha iyi  geçeceğine inanırken, üyelerin yüzde 64’ü 2013 yılında yeni yatırım yapmayı, yüzde 66’sı da yeni eleman alımı gerçekleştirmeyi hedefliyor.   

Dövizde hareket yok diye risk almayın

Türkiye’nin kredi konutunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılmasının ardından faizlerdeki düşüş devam ederken Babacan’dan reel sektöre bir müjde, bir de uyarı geldi. Ticari kredi faiz oranlarındaki düşüşün 2013 yılı boyunca devam edeceğini aktaran Babacan, mevduat faizlerindeki düşüşün krediye yansımadığını kaydetti. Ekonominin patronu, reel sektöre ise kur riski uyarısı yaptı. Merkez Bankası rezervinin 120 milyar doların üzerine çıktığını ifade eden Başbakan Yardımcısı, Türk Lirası’ndaki oynaklığın gelişmekte olan ülkeler arasında ortalamanın altında olduğunu aktardı. Kur riski konusunda ne olursa olsun dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Babacan, “Nasılsa döviz oynamıyor diye risk alınmamalı. Bundan sonraki dönemin ne getireceği konusunda dikkatli olunmalı. Herkes dikkatli olmalı. Avrupa Birliği ve ABD merkezli riskler olabilir.” uyarısında bulundu. Babacan, krizin oluşturduğu olağanüstü durumun ne zaman normale döneceği ile ilgili takvimin net olmadığına işaret ederek, ağırlığın yangının söndürülmeye verildiğini kaydetti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine de değinen Babacan, eğitim ve yargının önemine dikkat çekti. Babacan, “Eğitim ve yargı reformlarını yapamazsak, 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmamız hayal.’’ diye konuştu.