Asansör faciasında 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center inşaatının yapıldığı eski Ali Sami Yen Stadı arazisine ait tapunun, TOKİ tarafından Torunlar İnşaat’a devredildiği ortaya çıktı.Hürriyet Gazetesi'nde yeralan habere göre, proje kamu ortaklığı olmaktan çıkınca Torunlar, yeni ruhsat için Şişli Belediyesi’ne başvuruda bulundu. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, “Ruhsat için incelememiz sürüyor” dedi.

Mecidiyeköy'de, Ali Sami Yen Stadı'nın arsasında inşa edilen Torun Center’da geçen yılın eylül ayında asansör düşmüş ve 10 işçi hayatını kaybetmişti. Savcılık, bu faciayla ilgili soruşturmada, inşaat firmasının sahibi Aziz Torun ile Mehmet Torun, Emre Torun’un aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verirken; asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının da aralarında bulunduğu 25 kişi hakkında ise “10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Facia sonrası inşaatın denetiminden kimin sorumlu olduğu ve tapunun kime ait olduğu konuları tartışma yaratmıştı.

Parayı alıp tapuyu devretmemiş

Torunlar GYO’dan Mart 2013’te 520 milyon lirayı peşin olarak aldıklarını belirten TOKİ yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Normalde inşaat bitince ödeme almamız gerekirdi. Ancak biz 520 milyon lirayı peşin aldığımız için projeden çekildik. Denetim sorumluluğu ilçe belediyesindedir” demişti. Ancak Şişli Belediyesi projenin tapusunun TOKİ’ye ait olduğunu ve denetim yetkilerinin olmadığını açıklamıştı.

Facia sonrası tapuyu devretti

10 kişinin hayatını kaybettiği facia sonrası inşaatta çalışma tekrar başladı. Geçen yılın kasım ayında TOKİ’nin, arazinin tapusunu Torunlar GYO’ya devrettiği ortaya çıktı. Eski Ali Sami Yen Stadı arazisinin tapusu artık Torunlar’a geçmiş oldu. 

Ruhsat başvurusunda bulundu

Proje kamu ortaklığı olmaktan çıkınca hem denetime açıldı hem de inşaatı yapan şirket ruhsatını yenilemek için Şişli Belediyesi’ne başvuruda bulundu.

Belediye inşaatı ve projeleri inceliyor

Şirketin başvurusu üzerine Şişli Belediyesi de proje ve inşaatı incelemeye aldı. Yapılan çalışmanın, çizilen projeye uygun olup olmadığına bakıldığı ve uygun olması durumunda ruhsatın yenileneceği dile getiriliyor. İnşaat çalışmaları ise hız kesmeden devam ediyor..

Başkan: "Hukuki sorun yok"

Ruhsat başvurusunu doğrulayan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü “Yaklaşık üç ay oldu ekiplerimizin incelemeleri sürüyor, bir yandan da inşaat devam ediyor. İnceleme sonunda sıkıntı çıkmaz ise ruhsatı yenileyeceğiz. Ayrıca iskân başvurularını da değerlendireceğiz. İnşaatla ilgili hukuki bir sorun yok” dedi.

İhaleyi Aşçıoğlu aldı ama...

Ali Sami Yen Stadı’nın arazisi Seyrantepe projesi kapsamında TOKİ tarafından ihale edilmişti. İhale kapsamında, ihaleyi alan firma Seyrantepe’de stat yapacak, buna karşılık arazi üzerinde de istediği projeyi yapacaktı. Seyrantepe Spor Kompleksi’nin inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle, Ali Sami Yen Stadı arazisi bu projeden ayrıldı ve arazi tek başına ihaleye çıktı.

Nisan 2010’da yapılan ilk ihaleyi 416 milyon 500 bin lirayla Nurol-Aşçıoğlu grubu kazandı. Ancak 15 dakika süren ihalede TOKİ, verilen teklifi ‘yetersiz’ buldu ve ihaleyi iptal etti. Mayıs 2010’da düzenlenen ikinci ihaleye ise Aşçıoğlu tek başına girdi ve 461.5 milyon liralık teklif vererek araziye proje yapma hakkını kazandı.

Projeyi gerçekleştirmek için ortaklık görüşmeleri yapan Aşçıoğlu Ekim 2010’da Torunlar GYO ve Kapıcıoğlu ile ortak oldu. Ortaklıkta hisse yapısı Torunlar GYO’nun yüzde 65, Aşçıoğlu’nun yüzde 30 ve Kapıcıoğlu’nun yüzde 5 oldu. Daha sonra Aşçıoğlu İnşaat hisselerinin tamamını Torun Yapı'ya devretti. Kapıcıoğlu da projeden ayrılınca Torunlar projede tek başına kaldı.