Seminerde bir konuşma yapan TESOB Başkanı Metin Kara, devletin en temel görevlerinden birinin ticari yaşamı düzenlemek olduğunu söyledi. Kara, "Esnafımız ahilik kültürüne sahip olmanın verdiği bilgi birikimi ile her zaman ortam içinde uzlaşmaya yakındır. Devletin en temel görevlerinden biri de ticari yaşamı düzenlemek, ekonominin işleyişini, barış ve huzuru sağlamak olduğu hepimizin bilgisi içindedir. Uzlaşma kültürünü oluşturup yaşatmanın bu görevin kapsamı içinde olduğunu düşünüyorum. Hukuki uyuşmazlıkların her aşamasında vatandaşın çareyi devlette araması ve beklemesi doğaldır. Sürecin ve sonucun her zaman vatandaşı memnun edemeyeceği de kabul edilmelidir. Mahkeme kararlarına uyma ve kararların kabullenme noktasında zaman zaman sorunlar yaşandığı da bilinmektedir. Hiç bir yargı kararının insanları incitmemesi, adalet duygusunu zedelememesi gerekir ki bu hususta alacağımız çok yolun olduğu görülmektedir" dedi.

"Uyuşmazlıklara çözüm arama sürecine yasal bir düzenleme yoluyla uzlaşmanın girmesini olumlu görmekteyiz" diyen Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Var olan ahilik ve uzlaşma kültürünün bir kurallar silsilesine bağlayacağını biliyoruz. Sadece mahkeme kararları ile değil empati kurarak, arabuluculukla ve karşılıklı anlayış içinde hızlıca çözüm aranacağı anlaşılmaktadır. Bu açıdan vatandaşların anlaşmaya, uzlaşmaya empati yapmaya davet etmeyi, ekonomi, barış ortamına katkı sağlamayı devletin en önemli öğelerinin bir parçası olarak kabul ediyoruz. Bu süreçte atılan adımları da memnuniyetle izah etmeliyiz. Bizlere düşen görev oluşturulan farkındalığı anlamak, anlatmak ve yerleşmesini sağlamaktır. Bu bilinçle hareket ederek toplumsal barışa hizmet edileceğini inanıyor çalışmanın başarı ile sonuçlanacağına olan inancımı yeniliyorum" ifadelerini kullandı.