Bu yılın ekim ayında ise şirketlere, primlerini internet sitelerinde açıklama zorunluluğu getirildi. Yönetmelikle birlikte de şirketler, artık belirledikleri primleri bir ay içinde değiştiremeyecek.Trafik sigortasında tam serbestliğe geçiliyor, sigorta şirketleri artık primleri istedikleri gibi belirleyebilecek.
 
Hazine Müsteşarlığı, geçen hafta yayınladığı bir yönetmelikle, trafik sigortasının şartlarını değiştirdi. Değişikliklerin bir kısmı yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girerken, bir kısmı ekim ayında, bir kısmı da 2014’ün başında uygulanmaya başlayacak. Trafik sigortasında Hazine tarafından yapılan değişikliklerin en önemlisi ise, sigorta şirketlerinin primleri tamamen kendilerinin serbestçe belirlemeleri. Bugüne için, trafik sigortasında şirketler açısından yarı serbest bir uygulama hakim. Sürücülere uygulanacak hasarsızlık indirimini, hasara göre prim artış oranını, primlere yapılacak en yüksek zammı ve İstanbul gibi büyük şehirlerde uygulanacak en düşük prim oranlarını Hazine tespit ediyor; sigorta şirketleri de bu kriterlere göre primleri belirliyor.
 
HAZİNE MÜDAHALE ETMEYECEK
 
Bu uygulama, 1 Ocak 2014 itibariyle son bulacak. Bu tarihten itibaren hasarsızlık indirim oranı ile prim artış oranını ve primlere uygulanabilecek en yüksek zammı Hazine değil, artık şirketler istediği gibi belirleyecek. Şirketler, hangi sürücüye, hangi oranda indirim ve artırım yapacaklarını kendi tespit edecek; aynı şekilde hasar yapan sürücülere de istedikleri oranda prim artışı uygulayabilecek ve tüm bunlara Hazine karışmayacak. Ancak şirketler yapacakları indirim ve artırımların tüm gerekçelerini açıklayacak.
 
Böylece 2014’ün başından itibaren, trafik sigortalarının primlerinde şirketler açısından tam serbest dönem başlamış olacak.
 
Hazine Müsteşarlığı ise, ancak, sigorta şirketinin mali durumunda sorun olduğunu gözlemler, şirketin belirlediği primin haksız rekabete yol açtığına inanır ya da sigorta şirketinin sigorta yapmaktan kaçındığına kanaat getirirse trafik sigortası primine müdahale edecek.
 
1 AY İÇİNDE FİYAT DEĞİŞMEYECEK
 
Trafik sigortasında yapılan değişikliklerden biri de sigorta şirketlerinin primleri birer aylık süreler içinde değiştirebilecekleri. Bugüne kadar şirketler, 6 aylık periyotlarda revizyona gidiyor, senede iki kere trafik sigortasında prim tarifelerini değiştiriyorlardı. Geçen hafta yayınlanan yönetmeliğe göre ise artık şirketler, primleri aylık belirleyecekler ve o ay içinde fiyatları değiştiremeyecekler. Bu değişiklik ise yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte uygulamaya girdi. Yani, bugün sigorta şirketinin sürücüye verdiği prim teklifi, 3 iş gününden az olmamak kaydıyla teklifin verildiği ay sonuna kadar geçerli olacak ve şirket, fiyatı değiştiremeyecek.
 
SİGORTA YAPTIRMAYANA CEZA
 
Trafik sigortasındaki yeni uygulama ile sigorta şirketlerine, 2013’ün Ekim ayından itibaren uygulayacakları primleri, internet sitelerinde açıklama zorunluluğu da getiriliyor. Üç ay sonra başlayacak uygulamaya göre şirketler, trafik sigortasında uygulayacakları temel tarife primini internet sitelerinde açıklayacak. Sürücüler de açıklanan bu primlere göre, sigortayı satın alacağı şirketi seçecek ve o şirketin acentesinden ya da çalıştığı banka şubesinden poliçesini yaptıracak. Böylece tüketicilere, trafik sigortasını en ucuza, hangi şirketten yaptırabileceklerini araştırma imkanı sunulacak. Hazine’nin yayınladığı yeni yönetmeliğe göre sürücüler, trafik sigortasının süresi dolduğunda sigortayı yenilemek zorunda. Sigortanın bittiği tarihten itibaren yenilemenin gecikmesi halinde ise, her ay için primin yüzde 5’i oranında ceza ödenecek. Ancak bu ceza tutarı toplamda primin yüzde 50’sini geçemeyecek. Aynı şekilde ilk kez araç sahibi olan sürücüler de trafik sigortasını yaptırmamaları halinde aynı ceza ile karşı karşıya kalacak.
 
Sahte hasara karışana yüzde 500 zamlı poliçe
 
HAZİNE Müsteşarlığı’nın geçen hafta yayınladığı yönetmeliğe göre trafik sigortası primlerinde tam serbest uygulama dönemi 1 Ocak 2014’te başlayacak. Bu tarihe kadar ise, sigorta şirketleri mevcut uygulamaya devam edecek. Hazine, şirketlerin, 2013’ün Temmuz ayından yılsonuna kadar belirleyecekleri primler hakkında da açıklama yaptı. Buna göre, bugün uyguladıkları prim tarifelerini, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren değiştirmek isteyen şirketler, tarifelerinde yüzde 10 indirim ve yüzde 250 artırım aralığında kalmak kaydıyla primleri serbestçe belirleyebilecekler. Sigortada suistimale, yani sahte hasara karışmış, sürücüler içense uygulanacak prim zammı, yüzde 500 olacak.
 
DİĞER SİGORTA HABERLERİ:
 
‘İşimiz Okumak’ projesi Altın Pusula ödülü aldı
 
GARANTİ Emeklilik, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği ‘İşimiz Okumak’ projesi ile kurumsal sosyal sorumluluk alanında 12. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülü’nün sahibi oldu. İşimiz Okumak projesi, hayata geçtiğinden beri 4 uluslararası ve 1 ulusal olmak üzere toplam 5 ödüle layık görüldü. 2010 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında bugüne kadar 3 bin 100 öğrenci ve velisine ulaşılırken; proje sayesinde 305 çocuk çalışmayı tamamen bıraktı. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, “Bu süreçte 3 bini aşkın öğrenci ve velilerine ulaştık. Projemizin başlangıcından bugüne kadar toplam 305 öğrencimiz çalışmayı tamamen bıraktı” dedi.
 
Mapfre’den, 67 milyon dolarlık ‘Torun’ yatırımı
 
MAPFRE Genel Sigorta Grubu, genel müdürlük ofisi olarak kullanmak üzere Torun Center ofis kulesinin 10 katını 67 milyon dolarlık yatırımla satın aldı. Böylece bugüne kadar tek bir markaya toplu olarak gerçekleştirilen en büyük hacimli ofis satışı tamamlanmış oldu. Torunlar GYO’nun, İstanbul’un merkezinde Ali Sami Yen arazisi üzerinde hayata geçirdiği Torun Center projesinde yer alan ofis kulesi, Mapfre Genel Sigorta Grubu’nun yeni adresi olacak. Mapfre Genel Grubu CEO’su Serdar Gül, Mapfre’nin, Torun Center Ofis Kuleleri’ne yatırımının Türkiye’deki uzun vadeli hedeflerinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Serdar Gül, Mapfre Genel Sigorta hakkında da bilgi vererek, 2012 sonu itibariyle 887 milyon TL’lik prim üretimi geçekleştirdiklerini ve pazar paylarının yüzde 5,32 olduğunu söyledi.