AYSEL ALP

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulamaları Yönetmeliği değiştirildi. Buna göre zorunlu sigorta tarifeleri, sigorta şirketlerince serbest olarak belirlenebilecek. Oysa mevcut durumda, şirketler, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nce illere ve araçlara göre belirlenen ve Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanan rehber tarifedeki fiyatların en fazla yüzde 250 üstüne çıkabiliyor, en az da yüzde 10 altına inebiliyordu.

Yeni yönetmelik ile bu sınırlama tamamen kaldırılırken, “Sigorta şirketleri, bu Yönetmeliğin ekindeki tablolarda yer alan araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilirler” denildi.

500 LİRALIK TARİFE 5 BİN LİRA OLUR MU?

İstanbul’da rehber tarifede 503 lira olan bir otomobilin zorunlu trafik sigortası, A şirketi tarafından en fazla yüzde 250 artışla bin 750 liraya çıkarılabilirken; yeni dönemde hiç  bir sınır olmaksızın 3 bin liraya da 5 bin liraya da çıkarılabilecek. Yine 503 liralık tarifede A şirketi en fazla yüzde 10, yani 50 lira indirim belirleyebilirken; şimdi yüzde 50 indirim bile yapabilecek.

Peki ama şirketler arasında bu kadar büyük fiyat farklılıkları oluşur mu? Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, şirketlerin sigorta poliçelerini serbestçe belirleyebileceklerini ancak bu tarifelerini yine Hazine’ye bildireceklerini anımsattı. Artış veya indirim gerekçelerini de Hazine’ye bildirmeleri gerektiğini vurgulayan Oksay, “Hazine isterse bu fiyatlara müdahale edebilecek” dedi.

Oksay, “Kaldı ki ben şirketlerin olağanüstü artışlar yapacaklarını düşünmüyorum. Serbest rekabet prim fiyatlarında yüksek artışlara neden olmaz. Ancak yeni dönem riski yüksek araç sahipleri için primlerin yükseleceği bir dönem olacak. Kaza sayısı, hasar miktarı yüksek olan sürücü ve araçlar için fiyatlar ciddi anlamda yükselecek” diye konuştu.

FİYATLAR 6 AYDA DEĞİL, AYDA BİR DEĞİŞECEK

Şirketler, 6 ayda bir değiştirebildikleri tarifelerini artık ayda bir değiştirebilecekler. Ancak ayın 31’inde verdikleri bir fiyat teklifi, 3 iş günü süresiyle geçerli olacak. Yani 31 Temmuz’da verilen bir fiyat teklifi, iş günü içindeyse 3 Ağustos’a kadar geçerli olacak; sigorta şirketi, 1 Ağustos’taki yeni tarife nedeniyle verdiği fiyatı değiştiremeyecek.

TÜKETİCİ FİYATLARI WEB’DEN GÖRECEK!

Yeni yönetmelikle sigorta şirketlerine tarifelerini internet sitelerinden ilan etme yükümlülüğü de getirildi. Buna göre şirketler 1 Ekim’den itibaren web sayfalarında baz fiyatlarını ilan edecekler. Böylece tüketici A şirketi ile B, C, D şirketinin uyguladığı baz fiyatı acentaya gitmeden internet üzerinden görme fırsatı bulacak.