ERDAL KILINÇ İstanbul
 
İstanbul’da her geçen gün daha da bunaltıcı hale gelen trafik, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün de önlemleri artırmasına neden oluyor. Son dönemde Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ve hız koridorlarıyla sürücülerin denetimini daha hızlı ve etkin bir şekilde yapan Trafik Şube ekipleri, uygulamaların saatlerini de o bölgenin koşullarına ve trafik akışına göre belirliyor. 2012 yılında sürücülere toplamda 2 milyon 742 bin 761 ceza kesen Trafik Şube ekipleri, bu yılın ilk 6 ayında 14 ayrı kalemde 952 bin 824 ceza uyguladı. En çok ceza uygulanan alanlar ise emniyet şeridi ihlali, yasak park ve aşırı hız.

Kırmızı ışık ihlali
 
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, trafik uygulaması için seçtikleri yolları yer saat ve trafik akışının durumuna göre uzun bir incelemenin ardından seçiyor. Trafik ekipleri, uygulama yapacakları yolları istatistiklerden elde edilen verilere göre belirliyor. Kaza, (ölümlü, yaralamalı), ışık, hız ihlalleri gibi suç verilerini aylık ya da 3 aylık değerlendirerek, uygulama başlatılıyor. Trafik kontrolleri, kazaya neden olmayacak, trafik akışını bozmayacak sorunlu yerler önceden tespit edilen saatlerde yapılıyor.
 
Şehirlerarası yollarda hız, emniyet kemeri, tonaj; ana arterlerde kırmızı ışık, çakar lamba, güvenlik şeridi; ara yollarda kırmızı ışık, hız koridoru; sahil şeridinde ise saatlerine göre alkol, emniyet kemeri ve hız ugulaması yapılıyor.
 
Şehir içinde kullanımı yaygınlaşan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) sayesinde ise kırmızı ışık ihlalleri, hatalı sollama ve tehlikeli araç kullanımı tespit edilerek gerekli yasal işlem başlatılıyor.