Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, tüketicilerin bankalara ödemelerini ''itirazi kayıtla'' yapmaları gerektiğini belirtti.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, 28 Ekim 2008 tarihli 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nda (KKDF) oran değişikliği ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığının Bankalar Birliğine bir yazı gönderdiğini belirterek, yazıda kredinin kullanım tarihine bakılmaksızın tüketici kredilerinde yüzde 15 olarak belirlenen yeni oranın kullanılacağının ifade edildiğini kaydetti.

Bunun üzerine bankaların, 28 Ekim 2010 tarihinden önce imzalanmış sözleşmelerin bu tarihten sonraki taksit ödemelerine de bu artışı yansıttığına dikkat çeken Çetin, TÜDEF'in bu konudaki hukuki hatanın düzeltilmesi için yargı yoluna gittiği ve Danıştaya işlemin iptali yönünde dava açtığını hatırlattı.

Başta TÜDEF olmak üzere çok sayıda tüketicinin de bakanlığa başvurarak konunun açıklığa kavuşturulmasını talep ettiğini ifade eden Çetin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünün, 14 Ocak 2011 tarih ve 2011/1 sayılı genelge ile tüm illerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine bildirimde bulunduğunu belirtti.

Çetin, Genel Müdürlüğün, uygulamanın 4077 sayılı Kanunun 6'ıncı ve 10'uncu maddelerine aykırı olduğunu ve bankaların tüketicilerden aldıkları tutarı geri iade etmeleri yönünde görüş bildirdiğine işaret ederek, genelgede; ''Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.

Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir'' ifadelerine yer verildiğine dikkat çekti.

Ali Çetin, aynı yasanın 10'uncu maddesinin ise ''Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez'' ve ''Ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planının'' sözleşmede yer alacağının belirtildiği ve Genel Müdürlüğün, Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin yasaya uygun karar üretmelerini istediğini belirtti.

Genel Müdürlüğün bu kararının tüketiciler açısından son derece sevindirici olduğunu kaydeden Çetin, aynı zamanda yasal bir hakkın kamu tarafından da teslim edilmesi açısından umut verici olduğunu ifade etti.

Çetin, ''Tüketiciler mutlaka bankalara ödemelerini 'itirazi kayıtla' yapmalıdır. Hesaplarında taksitleri otomatik olarak kesilen tüketiciler dilekçeleri bankalara taahhütlü olarak kredi kullandıkları banka şubesine göndermeli veya elden vermelidirler'' dedi.

Çetin, bu dilekçelerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığının genelgesi ile Danıştaya açılan iptal davası hatırlatılarak fazladan kesilen yüzde 5 KKDF tutarının iadesinin istenmesi gerektiğini vurguladı.

Ali Çetin ayrıca, Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurularak şimdiye kadar fazladan kesilen yüzde 5 KKDF tutarının iadesi ile bundan sonra kesilecek tutarların iptali ve fon tutarının artışı önceki düzeye çeken yeni ödeme planının kendilerine verilmesi hakkında karar alınmasının talep edilmesi gerektiğini belirtti.


AA