Ankara Başsavcılığı’nın istatistiklerine göre son üç yılda tüketici mahkemelerine giden dava sayısı 4 kat arttı. 2009 yılında 5 bin 567 dava açılırken 2012 yılında sayı 19 bin 848 oldu. 2013 yılının ilk üç ayında açılan dava sayısı 18 bin 550’yi buldu. Başsavcılık dava sayısının artmasını ekonominin gelişmesine bağladı.
 
Şikayetler bitmiyor
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Adalet Sarayı’nda tüketici mahkemelerine gelen davaların istatistiğini çıkardı. Ankara 7. Tüketici Mahkemesi hakimi tarafından hazırlanan istatistik ve değerlendirmelerde çarpıcı tespitler yapıldı.
 
Başsavcılık davaların artış nedenlerini de araştırarak tüketici mahkemelerinin ihtiyaç oranını ortaya koydu. Başsavcılığın istatistiklerine göre 2009 yılında 5 bin 567 kişi tüketici mahkemelerine başvururken, 2010 yılında 8 bin 523 kişi mahkemede hakkını aradı.
 
2011 yılında açılan dava sayısı aynı kalırken 2012 yılında yüzde 130 artışla açılan dava sayısı 19 bin 848’e ulaştı. 2013 yılının ilk dört ayında ise Ankara Adliyesi’nde tüketici mahkemelerinde açılan dava sayısının 18 bin 550 olması dikkat çekti. Başsavcılık yıl sonuna kadar bu rakamın 50 bin olabileceğini kaydetti.
 
Yoğun kredi kullanımı
 
Başsavcılık dava sayısındaki bu artışı, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler ve buna paralel olarak faizlerin düşmesiyle tüketici kredilerinin yoğun bir şekilde kullanılmasına bağladı.
 
Vatandaşların çok fazla krediye başvurması ve Tüketici Kanunu, Yeni Türk Borçlar Kanunu’nda yapılan düzenlemeler uyarınca tüketicilerin bankalara açtığı dava sayısının artış gösterdiği ifade edildi.
 
Bu kapsamda; tüketicilere kredi verildiği sırada alınan dosya masrafları, komisyon giderleri, istihbarat ücreti, manüel komisyon, işlerine yönelik davaların açıldığı aktarıldı.
 
Haberlerle bilinçlendik
 
Başsavcılık vatandaşın tüketici mahkemelerinde hakkını aramasında artış olmasını ise eğitime ve yapılan haberlere bağladı.
 
Başsavcılık tüketici derneklerinin eğitim çalışmalarının, basın yayın yoluyla tüketicinin hak arama yolunu öğrenmesi, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesinin dava sayısında artışı tetiklediğini kaydetti. Hızlı ilerleyen teknoloji ve internet kullanımının da dava sayısında artış yaşanmasında önemli rol oynadığı belirtildi.
 

GÖKHAN ÖZDAĞ - BUGÜN GAZETESİ